2011. március 25., péntek

Újszülött hordozása

Print

Az egyik legklasszabb dolog :)

Alapvetően ugyanazok vonatkoznak újszülött babák hordozására is, mint amiket már irtam a blogban, annyival kiegésziteném, ill kiemelném, hogy náluk különösen figyelni kell a helyes hordozásra: testtartásukra, arra, hogy a hordozó rendesen körülölelje testüket, mint nagyobb gyermekeknél. Egy újszülöttet -különösen első gyermeknél, mikor kezdő szülő az ember- nehéz jól fogni, belevarázsolni a hordozóba, de érdemes, sőt fontos és kötelező jól begyakorolni. 
  • Fontos, hogy elég szoros legyen a kötés (de persze ne túl szorosan, bár ezzel nem szokott gond lenni, sokkal inkább túl laza szokott lenni egy-egy kötés)
  • Fontos figyelni arra, hogy álla ne legyen leszoritva mellkasára -ez akadályozhatja a megfelelő levegővételt, de amint ránk kerül a gyermek, érezni fogjuk lélegzését -akár elől, akár háton hordozzuk.
  • Újszülöttek hordozásánál a legmegfelelőbb hordozóeszköz a kendő: a legtöbb hordozós iskola a szövött kendőt és szövött karikás kendőt ajánlja csak, ugyanakkor sokan használnak és egyes iskolák sem zárkóznak el a rugalmas kendőktől. De itt és ennyivel ki is fújt a készlet: a többi csodás hordozót a kicsi nagyobb korában próbálhatjuk ki és vethetjük be.
  • Fontos, hogy alábbiakban az egészséges újszülöttekre vonatkozó -általam ismert- ajánlásokat igyekszem ismertetni, a koraszülöttek hordozásáról itt olvashattok  (koraszulott.com)-és amennyiben koraszülött gyermeket hordoznátok, akkor mindenképpen olvassátok is el! :)
  • és fontosnak tartom azon tévhit eloszlatását, miszerint az újszülöttek csak fektetve -vizszintesen- hordozhatók. Az újszülöttek kendőben történő hordozási poziciója minden hordozós iskola ajánlása szerint függőleges. Sőt, mint azt máshol már irtam: a fektetett hordozás semmikor -azaz semmilyen korú- gyermeknek nem ajánlott. 


Kendőben
Lehet elől de már háton is hordozni újszülött kortól.
 Csipőn is, keresztezett csipőkötésben, de más kötésben nem tanácsolt amig kendő nélkül is csipőre nem vesszük. És inkább javasoltak az elől és háti kötések

Előlhordozáskor természetesen mindegyik fajta kötés szóba jöhet: kinek mi a kedvence, melyik jön be. Elsősorban azonban az elől keresztezett, a kenguru vagy a zsebes keresztezett kötéseket javasoljuk: ha elől fekvő helyzetben hordozzuk a babát (azaz bölcsőkötésben) az nem tesz jót a csipőjének, hiszen igy nem tud megvalósulni a béka lábtartás, és sok gyerek nem is szereti, ha fektetve hordozzák. Ügyelni kell ilyen hordozáskor jobban arra is hogy a gyermek feje nem nyomódik a mellkasához, mert ilyen helyzetben nem jut elég oxigénhez, mivel nehezitett a levegővétele. Tehát sok oka van annak hogy az újszülötteknek is a függőlegesen hordozós pózokat tanácsoljuk.


Fontos és jó videó: hogyan kerül a gyermek a hátunkra -avagy a szoros-kendős felvétel fekvésből


Rugalmas kendőben
Előlhordozásra kiváló, sokan jobban szeretik újszülött hordozásához mint a szövöttet. Általában elől zsebes keresztezett kötéssel használják.

Erszényben
Újszülöttel csak bölcső tartásban használható hordozó, ezen hordozási póz hátrányairól már irtam a kendőben történő újszülötthordozásnál, de röviden: nem ajánlott.

Karikás kendőben
Nemcsak bölcső tartásban de függőlegesen is hordozhatjuk benne újszülöttünket, ezért remek hordozó újszülötteknek is

Mei tai-ban
A mei tai hordozó nem ajánlott újszülötteknek, bár -főleg külföldi fórumokon és gyártóknál- látni ilyesmit is. A mei tai kb 4 hónapos kortól ajánlott. 

Csatos hordozóban (SSC)
Ugyan szintén rengeteg videót láthatunk szerte a youtube-on erről is, de nagyon nem ajánlott!!
Több csatos hordozó is rendelkezik úgynevezett újszülött szűkitővel, avagy újszülött betéttel, de ezek használatával sem ajánlják a hordozási tanácsadók.

További olvasnivalók a témában:
Batyu Klán Blog (ClauWi): Újszülött hordozása rugalmas, szövött és karikás kendőben

Nincsenek megjegyzések: