2010. május 30., vasárnap

Hordozós babák tanfolyamvezetőknek

Kendőoktatáshoz hasznos és sokszor elengedhetetlen eszköze a kendők mellett a hordozós baba, ami egy olyan puha testű baba, aminek súlya több kiló: így élethűen demonstrálja milyen egy igazi bébit kednőben hordozni, kötni a kendőt ilyen súllyal, stb.

A hordozás tanításához szükséges hordozós baba ajánlott paraméterei

Újszülött-méretű baba használata ajánlott, ez kb 3-4 kiló súlyú és törzse kb 20 cm-es. Fontos szempont, hogy a lábai béka-pózba hajlíthatók legyenek, avagy eleve béka-pózban legyenek (mint a waldorf jellegű hordozós babáknál)

Kész baba vásárlása, rendelése

Baba beszerzése nem a legegyszerűbb, sokszor aranyárban kaphatók, de próbáltam összegyűjteni sokféle lehetőséget, hol kaphatók ilyen babák. Mindazonáltal tudom, jó pár otthon dolgozó anyukát kihagytam, akik készítenek babákat hordozáshoz is, így ha tudsz ilyen anyukáról vagy Te magad készítesz ilyen babákat, írj kérlek hogy teljessé tehessem a bejegyzést :)

Itthoniak:



Külföldi lehetőségek:


Saját baba készítése

Akinek van elég kreatívitása és kis kézi varrásgyakorlata, az maga is megpróbálhat waldorf babát varrni. Fontos, hogy lábai hajlítottak legyenek és elegendő súlya legyen a babának -töltése kölessel, egyéb szemes terméssel lehetséges. Waldorf baba varrásához leírásokat szerte az interneten találhatunk. Sok sikert hozzá!

Aki kevésbé kreatív, esetleg türelme kevesebb megpróbálkozhat egy másfajta babakészítéssel is: vásároljunk egy bolti avagy használt játékbabát és tömjük ki! Amikre figyeljünk: a baba elég nagy legyen: 50 cm körüli, a végtagjai lehetnek műanyagok, de a teste tömhető legyen és puha, különben nyomni fog a hordozás tanításakor (van, akit a műanyag végtagok is tömnek, így egy teljesen puha baba ajánlottabb, amennyiben van rá lehetőség).

Bevallom,én sem vagyok se türelmes se túl ügyes, így egyelőre egy bolti babát tömtem ki az itthon fellelt szemes holmikkal (vegyes tömöttke lett): súlya 4 kg körüli, nagysága kb 55 cm és elég jól lehet vele gyakorolni kötéseket. Persze ha sűrűn tartok majd kendőkötési tanfolyamokat elkél egy puhább profibb baba is, de addig is ez szuperül működik. 



1 megjegyzés:

Unknown írta...

Sziasztok!

Gledita néven én is készítek hordozós babákat!
Ha nem ismernél, kérd felvételed a https://www.facebook.com/groups/hordozosbaba/ csoportba!
Megtalálsz a www.gledita.hu oldalon is (2015 februárban indul az oldal), vagy az editgv69@gmail.com címen. Várlak szeretettel!
Varga Edit