2008. október 9., csütörtök

Hordozókendők tulajdonságairól

avagy extrák a kendőkön -mi micsoda és miért/mire jó?

  • Csapott vég -a kötést segíti, pontosabban a csomózást az elkeskenyedő vége a kendőnek. Fontos! A kendő hosszába beletartozik persze, ha csapott végű kendőt akarsz lemérni, mekkora, akkor az egyik csapott végű részt is mérd hozzá!


  • (a kék satírozott rész a kendő maga, a szürke szaggatott vonal azt jelzi, milyen lenne ha alakja téglalap alakú lenne -azaz nem lenne csapott a vége-, a lila nyíl pedig azt, hogy kell az ilyen (azaz csapott végű) kendő hosszát megmérni.)


    • Középjelölés -(avagy középmarker) ez is a kötözést hivatott segíteni: a kendő közepét jelölő valami (bevarrás, jel, stb) Sk is lehet készíteni természetesen.

    • Külön színű szegélyek- szintén a kötést segíti azzal, hogy mivel más színű az alsó és a felső szegő-szegély így amikor szorosabbra kell állítani a kendőt vagy egyszerűen csak az első felkötésnél jól látható, hogy megcsavarodott-e.

    • Inverz oldalak -azaz a kendő két oldala különözik egymástól: lehet árnyalatnyi is a különbség (pl. Didymos Rosenquartz) de lehet teljesen más színű is a két oldal (mint sok Didymos Ninonál pl). Szintén abban segíti a kendő használatát mint a váltott színű szegések: könnyebben meg lehet állapítani, megcsavarodott-e a kendő, kezdő kendőzőknek külön hasznos lehet. A legtöbb inverz oldalú kendő két szegése is más színű.

    • Zseb -ez az első olyan "extra" ami nem a kötséhez segítség. Ez egy zseb mint a zakókon, de lehet zárható is tépőzárral. A kendő végénél található és apróság tárolására alkalmas: pl mobil vagy bérlet, kulcs, stb.

    • Rojtos kendővég - ez csak esztétikai dolog, sőt, sokak szerint nehezebb rojtos végű kendőt megcsomózni, a rojtok van, akit zavarnak.

    Nincsenek megjegyzések: