2008. augusztus 25., hétfő

Melyik hordozó való nekem?

A http://www.thebabywearer.com/ What type of babycarrier is right for me? cikke alapján

Fontos szempontok a választáshoz:



  • Mennyi idős a gyermeked?

Hiszen pár hordozó nem alkalmas pl újszülötteknek csak nagyobb babáknak (pl. podegi), mások meg pont nagyobb súly felett már nem kényelmesek/jók (pl rugalmas kendők)




  • Melyik hordozási pozíciót szereted -akarod alkalmazni?

(Ha első hordozód vásárlására készülsz, akkor milyen módon hordozod kézben gyermeked? Vállon, csípőn, bölcső pózban? Melyik kényelmes Neked és melyiket szereti a kicsi?)





  • Van olyan fizikai problémád amit figyelembe kell venned a baba hordozása kapcsán?

Hátfájás esetén olyan hordozót érdemes választani, ami megosztja a súlyt a két vállon (kendők, puha csatos hordozók -pl. Ergo, Manduca, Liliputi háti-, ázsiai típusú hordozók -podegi, hmong, mei tai)




Vállfájás esetén - ha mindkét váll érzékeny, fájdalmas a podegi avagy más olyan hordozó ajánlott, amiven torzó hordozást lehet csinálni (amikor a mellkason van a kötés kihagyva a vállakat) Ha "csak" az egyik váll fájdalmas: erszény, babazsák, csípő-hordozók ajánlottak
  • Egy vagy több hordozót szeretnél?
Ha egyet akkor olyat érdemes választani ami sokoldalú és a legkisebbek is hordozhatók benne no meg a nagyobb nehezebb babák is

Az erszény, rebozo, kendő, puha csatos hordozók elég sokoldalúak (van amelyikhez kell/kapható újszülött-betét)
Nem alkalmas újszülötteknek: hmong, podegi, csípőhordozók



  • Mikor szeretnéd használni a hordozót?
Lehetőségek többek között:
séta
szoptatás
otthoni házimunka végzése (figyelem! nem minden házimunkát lehet végezni hordozáskor!)
kertészkedés
álomba ringatása a kicsinek
játék a naggyal miközben a kisebb hordozóban van rajtad
stb

Ha pl háton hordozod babádat akkor miután elaludt nehéz letenni úgy, hogy ne ébredjen meg, ugyanakkor a házimunkát könnyebb úgy végezni, hogy a hátadon van.


  • Kik fogják használni a hordozót?
Csak Te vagy a párod is? Egy gyereknek lesz vagy a testvért is hordoznád (külön-külön)? Súlyleadás vagy gyarapodás előtt állsz? (pl szülés utáni fogyás)

Vannak állítható és nem állítható hordozók -ezért fontos ez a szempont.
Pl. babaerszényből van ami nem álítható, de kaphatók állíthatóak is. Nálunk férjemmel nagyjából egy súlycsoportban vagyunk (sajna, bár próbálok lefogyni) és a magasságunk is azonos majdnem, így a nem állítható babarszényt mindketten tudtuk használni, sőt mindkét gyerekkel: ugyan a kisebb kb 2 hós a nagy meg 2 éves volt -persze a kicsit bölcső-pózban a nagyot meg csípőn vittük legtöbbször.

Állítható nagyságúak: kendők, puha csatos hordozók, állítható erszény (itthon a Carolino), ázsiai hordozók (mei tai, podegi, hmong)

Persze a fentiek közül nem azonos mértékben állítható a hordozók nagysága, ezt is érdemes figyelembe venni


  • Melyik babahordozó illik a személyiségedhez?
Kinézet: itt a hordozó anyagának színére-mintájára gondolok: vannak rikító, elegáns, visszafogott, sokszínű, egyszínű hordozók

Szeretnél olyan hordozót, ami tradícionális és évtizedek óta használják? Az ilyen hordozóknak történelmük van.

Van elég türelmed megtanulni a kendőkötés csínját-bínját?

Szereted a karikákat, csomókat, kötéseket vagy olyasmit keresel amit gyorsan fel lehet venni?



  • Milyen időben fogsz hordozni?
Nem mindegy, hiszen melegben pamut hordozók a legjobbak.
A vékony anyagú hordozók vághatják a kicsit és kényelmetlenebbek lehetnek főleg nagyobb súlynál.
A szintetikus anyagok, a többrétegűek és béleltek szintén melegítenek eleve.
Természetesen a hordozáskor a baba jobban melegítve van a mama testmelege által, mégis ez nem szokta zavarni a kicsiket, gondolj csak arra, hogy Afrikában mennyire elterjedt volt mindig is a hordozás.

Hidegben: a hordozót a kabát alá kell felvenni és ha megvan még a terhesség alatt használt télikabátod, akkor az valószínűleg jó lesz a hordozáskor is. Ha nagyobb hidegben akarsz hordozni, célszerű beszerezni egy hordozós kabátot (ugyan csak külföldön, de rengetegfélét lehet kapni, itthon egyelőre a popolini pulóvere ilyen) A legtöbb hordozós kabátot elöl-hordozáshoz fejlesztették ki, de lehet kapni háti hordozáshoz készülteket is.
Van olyan kabát is, ami beépített hordozós: ez az amauti (vagy amautik) amit az inuitok használnak

Melegebb babahordozók hideg időre: gyapjúból készültek (béleltek), vagy azok amiket többször is körbetekersz magadon és a kicsin (kendők)
Persze a gyereket is be leeht öltöztetni / takarni hordozáshoz -Görögországban hagyományosan bepólyálják a kicsit és így teszik a hordozókendőbe
De persze fontos figyelembe venni, hogy egy jó melegen felöltöztetett baba már nem ugyanakkora mint egy könnyű nyári rugiban!
Kaphatók hordozóra való takarók is -előnyük, hogy hidegben nem kell túlöltöztetni a babát és ha fűtött helységben lenne dolgod akkor csak a takarószerű kabátot kell levenni a kicsiről, nem kell kivenni a hordozóból. Persze ugyanerre jók a hordozós kabátok is.



  • Egyszerre két gyereket kell hordoznod?
Vannak kifejezetten ikrek hordozására kifejlesztett eszközök, másokat meg lehet hazsnálni ugyanerre a célre -mint pl: erszény, sling, csípőhordozók

Ha különböző korú testvéreket szeretnél hordozni, akkor a kisebbet érdemes elöl a nagyot háton vinni. Alkalmas lehet erre pl. 2 ssc

Figyelem! Ne terheld túl magad! Pláne szülés után fontos figyelni, hogy ne emeljen-vigyen túl nehezet vagy túl sokáig az ember!

Összességében érdemes listába foglalni a fentiek alapján, hogyan is szeretnéd használni a hordozót és ennek alapján kiválasztani a Neked és babádnak legmegfelelőbbet.
Érdemes utánaolvasni az interneten, kérdezősködni fórumokban tapasztaltabbaktól és ha lehet élőben is megnézni-kipróbálni hordozókat (pl. babahordozó klubban, hordozós sétán, ismerőstől kölcsönkérni, stb)

És ne keseredj el, ha elsőre nem jön össze, próbálj ki másfélét is!

Ha már kiválasztottad a hordozót nézz körül a "piacon" hiszen többféle márka közül is választhatsz (legtöbbször) Az is lehet, hogy az adott márka nem jött be Nektek, lehet, hogy egy másik jobb lesz.

forrás: Term courtesy of Robert Heinlein ("Stranger in a Strange Land") and very aptly applied to babywearing by Jennifer Rosenberg.
http://www.thebabywearer.com/images/copyright/cs-gy-3d-88x31.gif © Jennifer Norton, 2006. All rights reserved.

Linkek segitségül a választáshoz, szempontokhoz:
http://celesztina.blogspot.hu/2009/07/babahordozo-valasztasa.html
http://celesztina.blogspot.hu/2009/02/hordozoeszkoz-valasztasa.html

Nincsenek megjegyzések: