2008. szeptember 2., kedd

Kifele ne



Még egyszer a témáról.

Miért árt a kifelé fordítva hordozás? http://www.hordozo.hu/hordozkendo/kerdesek/kifele-ne, fotó: wwww.hoppediz.de
A csípőfejlődés szempontjából akkor egészséges a hordozás, ha a baba lába terpeszben van és térdben felvan húzva. Ezt a testhelyzetet az biztosítja, ha a hordozóeszköz olyan szélesen támasztja alá a babát, hogy az egyik térdhajlatától a másik térdhajlatáig ér. Ha úgy hordozunk, hogy a gyermek nem felénk néz, hanem hátat fordít nekünk (ezt hívom úgy, hogy kifelé van fordítva), akkor a hordozóeszköz csak a popsiját támasztja alá, tehát a lába "lóg", ami a csípőjének egészségtelen. A helyzet még rosszabb, ha a baba lába eléri hordozója combját. Ekkor ugyanis járás közben a felnőtt lába mozgatja a baba lábát, és ez a mozgatás serkenti a csípőízület fejlődését a fent leírt egészségtelen irányban.A hordozás egyik jótékony hatása, hogy a baba tökéletes lelki biztonságot élvez. Ha sok neki az inger, ami érte, elfáradt, oda tud bújni a hordozójához. Ha megijed, belé tud kapszkodni. Hallja szívverését, érzi illatát. Ha kifelé fordítanánk a babát, ezt a biztonságot veszítenénk el, és bár cipelnénk, mégsem lennénk annyira ott, annyira kéznél neki, mintha befelé fordítanánk.Tapasztalatom szerint azért fordítják kifelé a szülők a babájukat, mert a baba már többet szeretne látni, mint amennyit elöl hordozva, befelé fordítva lát. A megoldás erre a problémára a csípőn- vagy a hátonhordozás.Ne hordozz kifelé! Tanulj meg csípőn és háton hordozni, és hordozz úgy! Nem csak egészségesebb a babának, de sokkal élvezetesebb és könnyebb Neked is! Ha megtanulod, egy új világ nyílik ki előtted!




Miért ne hordozz kifelé fordítva?
2008. Április 29. Szöveg: Antje Mattig, Magyar szöveg: Török Katalin
Források: saját tapasztalatok, Dr. Evelin Kirkilionis: “Menetirány szerinti hordozás” (AFS Stillzeit, 03/2004), “A menetirány szerinti hordozásról” (Deutsche Hebammenzeitschrift, 04/2004),
http://www.rabeneltern.org/, http://www.didymos.de/
Az utcán járva gyakran találkozunk hordozó anyukákkal, apukákkal akiken a különféle hordozóeszközökben a baba elöl, kifelé fordítva lóg. Leggyakrabban azért fordítják kifelé a babát, mert már igényli, hogy többet lásson a világból, megunta a szülő felé fordított pózt. A szülők pedig jóhiszeműen alkalmazzák a hordozóeszköz használati utasításából, reklámjából, vagy az utcán a többi szülőtől látott megoldást erre a helyzetre.
Sok hordozógyártó ezzel a hordozási képpel hirdeti termékét, anélkül, hogy felhívná a figyelmet annak ártalmaira. A szülők pedig jóhiszeműen hordoznak így, annak ellenére, hogy a kifelé fordítva hordozás káros az egészségre!
Miért nem jó kifelé fordítva hordozni?
Nem valósulhat meg a fiziológiailag helyes teshelyzet, így a gyermeknél tartáshibák és hátfájás alakulhat ki.
Nem lehetséges a béka-lábtartás, így a csípő nem fejlődhet megfelelően.
Ingertúltengés: a babának nincs lehetősége elbújni az ingerek elől, nem bújhat a hordozóhoz.
Nincs szemkontaktus a baba és a hordozó között, a túlterhelt baba az esti sírással vezeti le a feszültséget.
Az ágyékrész fokozott terhelése miatt deformálódás, fiúknál herezúzódás alakulhat ki.
A hordozó személynél váll- és hátfájdalmak alakulhatnak ki. A keskeny, sokszor rosszul párnázott vállpántok csak rontanak a helyzeten.
Így ne hordozzunk, mert
ebben a helyzetben a gyermek háta egyenes, lábai egyszerűen lefelé lógnak,
a gyermeknek nincs lehetősége hozzábújni a mamájához, hordozójához ha ezt igényli.
Alternatívák
Ha úgy látod, hogy a babád többet szeretne látni a világból, próbáld ki a csípőn vagy a háton hordozást! Csípőn- és hátonhordozás során a lábak a helyes béka-lábtartásban vannak, a gyermek kilát oldalra, és ha szükséges hozzábújhat a mamájához.
Az egészséges hordozás
Az optimális hordozás ismérvei: a hát megfelelően meg van támasztva, a lábak békatartásban, a baba hozzábújhat a hordozó személyhez.
Ha helyesen szeretnéd hordozni a babádat, vedd figyelembe az alábbiakat:
béka-lábtartás: a térdek a baba köldöke magasságában legyenek
a baba hasa a te hasadhoz simul
a baba szorosan hozzád simul - a kendőt, hordozót kösd/állítsd szorosra.
További információk, terjeszd te is!
További információkért fordulj bátran hozzánk a mamami fórumban.
Ha az utcán találkozol kifelé fordítva hordozott babával, és olyan a szituáció (pl. a hordozó szülő nem társaságban van), hívd fel a hordozó figyelmét a fentiekre. Ehhez segítségül letöltheted az alábbi szórólapot, amit szabadon sokszorosíthatsz és terjeszthetsz.
(Ne feledd, a szülők jóhiszeműen hordoznak így, és azzal, hogy felhívod a figyelmüket a veszélyekre segítesz nekik! Tapasztalataink szerint hálásak az információért, mert egyszerűen nem tudtak róla, nem is gondoltak rá.)

http://www.mamami.hu/kifelene/ alapján



Kifele ne linkek:

Nincsenek megjegyzések: