2010. április 14., szerda

Szoptatás babahordozóban

A különféle babahordozók nem "csupán" arra jók, hogy abban szállítsuk gyermekünket, de ideálisak a diszkrét szoptatáshoz is.
Elméletben mindegyik hordozóban lehet szoptatni is a gyermeket, amiben amúgy tudjuk hordozni, csak gyakorolni kell.
Nem mindegyik módszer, ill mindegyik féle hordozó kényelmes és válik be mindenkinek, ez függ ugye az anya testfelépítésétől, a gyermektől, a szoptatási szokásoktól.
De mindenképpen hasznos ismerni a lehetőségeket, hogy ha szükséges, ki lehessen próbálni, be lehessen vetni -ha más nem, a hordozó akár "takaró paravánént" is jó lehet, ha a benne történő szoptatással nem is barákoztunk meg.

Íme pár lehetőség hordozók szerint:

Kendő

A legsokféleképpen felhasználható hordozó, így ebben lehet a legsokféleképpen szoptatni, pontosabban többféle megkötési mód van, ami alkalmas szoptatásra is. Ezek az elől- és csípőn hordozások értelemszerűen (bár természeti népeknél hátonhordozásból történő szoptatásra is láttam már fotót, de azt hiszem, ezt nem tudnánk leutánozni tőlük -mindenesetre erről bővebben a bejegyzés végén lesz még szó)

A legtöbb elől- és csípőn történő hordozásnál a kötést meglazítva és a babát kellő magasságra állítva, majd hordozáshoz képest lazábbra, de azért biztonságosan szorosra megkötve lehet is szoptatni. Ezeknél ha nagyon kell lehet menni is szoptatás közben és a kötést elég a szoptatás befejeztével visszaállítani az eredeti magasságra és szorosságra.
A fent említetteknél adott, hogy hordozáshoz megkötjük a kendőt, belerakjuk a gyermeket, és mikor szopi-idő lesz akkor csak kis mértékben változtatunk a meglévő helyzeten, de lehet persze csak szoptatáshoz felvenni a hordozóba a gyermeket, van, aki előre úgy veszi fel és köti meg a kendőt, hogy szoptatásra legyen alkalmas (ha pl otthon szoptatnánk, de vmit muszáj ugyanakkor megcsinálnunk -pl. a nagyobb tesónak szüksége van ránk)

Szoptathatunk újszülöttek és nagyobbacska gyermeket is kendőben (és más hordozóban is)
A videóknál feltüntettem a gyermek "korát" (nagyságát) hogy könnyen és gyorsan meg lehessen találni egy segítő videót.

Áttenkintés angol kísérőszöveggek a kendőben szoptatásról

A pontos és részletes ismeretekről pedig kérdezz hordozókendő tanfolyamvezetőt,elméleti részében a hordozási tanácsadók is tudnak segíteni.


Karikás kendőben

Karikás kendőben még egyszerűbb szoptatási poziciót beállítani mint kendőnél, egészen kicsi és nagyobb babák szoptatására is alkalmas, gyors és diszkrét. Egy bizonyos életkorig (ill baba-magasságig) az előlhordozási pózban is és fektetve, majd nagyobbakat fektetve vagy csípőhordozásból lehet szoptatni karikás kendőben.


Erszényben

Hasonlóan lehet,mint a karikás kendőben, csak az erszény hátránya, hogy nem állítható a hosszúsága, így egy fokkal nehezebb, több gyakorlást igényel, és szerintem nagyobb az esélye, hogy az adott mama-baba páros testalkata, méretei esetlegesen ki is zárják az erszényben szoptatás lehetőségét (szemben pl egy karikással ahol a méret állíthatósága miatt biztos sikerül, csak gyakorolni kell)

Erszényben, fektetve, fotókkal

Erszényben 1, 2 (mindkettőnél nagyobb a gyermek)

Mei tai-ban

A mt eleve nagyobb gyermekek hordozására alkalmas (kb 4 hós kortól) így a szoptatás is ekkortól jöhet szóba ebben a hordozóban (szemben a fentebb említettekkel, amiknél újszülöttkortól van erre lehetőség)

Előlhordozási pózban lehetséges: majdnem ugyanúgy kell megkötni a mt-t mint sima hordozáshoz, csak ügyelni kell a magasságra, hogy a gyermek feje cici-magasságban legyen. A diszkréció eléréséhez a kapucnit (fejtámasz) fel lehet hajtani, de a nélkül is szinte észrevehetetlen, hogy éppen szopizik a gyermek. (Persze az ilyen szoptatásokhoz szükséges a gyermek együttműködése, és az,hogy az anyuka is tudjon kéz nélkül szoptatni, így pl nagyobb mellbőséggel rendelkezőknek ez lehet, hogy nehézségbe ütközik -de nem csak a mt-nél, más hordozóban történő szoptatásnál is. Érdemes próbálkozni, keresgélni, lehet, hogy egy másik féle hordozó beválik)


SSC-ben

Ugyanúgy lehetséges, mint mt-ben: elől hordozva és a magasságot másként beállítva.



Fórumtopikok a témában


Összefoglaló cikk a témában

Along for the ride cikk többféle hordozóval

Érdekesség: 
háton hordozott gyermek szoptatása

Elsőre elég lehetetlennek hangozhat, de egy-két trükkel megvalósítható. Mégis azért érdekességképpen említem, mert nem tartom valószínűnek, hogy bárkinek is kényelmes lenne és többször alkalmazná...

Elsőre valószínűleg mindenkinek egy ilyesmi kép jut eszébe:

Fotó:  Milk, Money and Madness című könyvből, http://www.thebabywearer.com/forum/showpost.php?p=3306907&postcount=63

Ugyanakkor kisebb mellmérettel rendelkező anyukák is szoptathatják háton hordozott gyermeküket egy igen egyszerű módszerrel:


  • nézzünk először egy tradícionális fotót:




  • és íme, nyugati, fejlett világban élő személyek is sikerrel alkalmazhatják -nehezített pályán is ;-)



Szóval lényegében ez mégiscsak egy csípőkötésből történő szoptatás, hiszen a gyermeket oldalra, csípőre forgatjuk és onnan éri el a hordozó anyuka hóna alatt a cicit a szopizáshoz.

1 megjegyzés:

Lívi írta...

Ó, köszi a hátonszoptatós képet!!! Már mióta szerettem volna ezt megnézni! :-)