2009. június 30., kedd

Gyermek hátratétele

Háti hordozáskor a gyermeket valahogyan a hátunkra kell vennünk.
Ennek többféle módszere is van, függ persze a gyermek korától is, nyílván egy újszülöttet másként tesz hátra az ember mint egy totyogót


Lehetőségek:

Összefoglalva többféle módszer bemutatása videóval és képekkel itt és videó itt

Nézzük egyesével is:
1) Legegyszerűbb talán kisebb gyermekkel ha leterítjük a kendőt, a gyermeket ráfektetjük és így vesszük hátra. Ekkor is kétféle megoldás lehetséges:

a) a kendőt "összeráncolva" a gyermek körül úgy hogy a kendőt fogva rakjuk a hátunkra a gyermekkel együtt -ezt hívják angolul Santa Toss-nak mivel erősen emlékeztet arra ahogyan Télapó venné a hátára a zsákját. Nagyobb gyermekkel is megtehetjük: akkor a gyermek áll és így ráncoljuk fel a kendőt (kicsit talán nehezebb, pláne, ha nem türelmes és eltotyogna...)


Elnevezése ennek tehát: Santa Toss, over the shoulder, zsákos megoldás
(Fotók: Télapós kép innen: http://www.istockphoto.com/file_thumbview_approve/4532561/2/istockphoto_4532561-santa-with-sack-of-presents-on-white.jpg, piros kendős:http://www.thebabywearer.com/articles/HowTo/MBTibetan.htm , kék kendős totyogós kép: http://www.wrapyourbaby.com/babyonback.htm)

Képes útmutató itt

Videó: SHBC nagyon kicsi gyermekkel:


b) másik módszer: a kendő szárát a gyermek kezeihez fogjuk (jobb kezünkkel a bal karját, balunkkal a jobbját). Váll fölött keresztezett karral átvívő módszer ez: a gyermeket lehet állásból, fekvő helyzetből vagy ültéből is így hátravenni.

(Fotók: felső: http://www.thebabywearer.com/forum/showthread.php?t=188948, alsó: http://www.wrapyourbaby.com/babyonback.htm)

Angol elnevezése: over the shoulder twist , superman , didy (style)
Képes útmutató (fekvő gyermekkel) itt


Képes útmutató (plüsskacsával): Képes útmutató (álló totyogóval):
Az új generációs (Rainbow collection) Liliputi csatos hátio hordozókhoz tartozó használati útmutató szerint ez a "vagány módszer"

SHBC újszülöttel -videó:

C) a Nandu-módszer: mikor a kendőt leterítjük, kicsit formára gyűrjük és ekkor fektetjük rá a gyermeket, leülünk a kendő elé és felhúzzuk. Olyan ez mint a mei tai-nál a fektetős/kanapés felvétel,de kendőnél ezt nem javaslom! 

2) szintén nagyobb gyermekek hátravételéhez ajánlott a csípőn hátratolós módszer: ennél a gyermeket a csípőnkre vesszük (ahogy kendő vagy bármely más hordozó nélkül csípőn vinnénk), kissé előre hajolunk és átcsúsztatjuk-toljuk a hátunkra óvatosan és jól tartva (érdemes kanapé/ágy előtt gyakorolni).
(fotó: http://www.wrapyourbaby.com/babyonback.htm)


Az afrikai khanga hordozónál legtöbbször használatos hátratételi módszer.

Elnevezései: hip scoot angolul


Képes útmutató:


3) Totyogókhoz ajánlott az a módszer, mikor a fejünk fölött visszük hátra a gyermeket -itt nem kell kereszteznünk a karunkat, viszont számolnunk kell azzal, hogy a gyermek véletlenül megrúghatja a fejünket, szóval csak óvatosan! És kell azért itt is, hogy a gyermek együttműködő legyen.
















b) Lehet úgy is véghezvinni, hogy a gyermek szaltózik egyet

Fotós útmutató itt
c) A szaltós módszert lehet úgy is csinálni, hogy a kendőt nem fogjuk a gyermek kezéhez, hanem miután a gyermek a hátunkra került tesszük rá a kendőt: (innen)


Elnevezések: angolul over the head flip


-------------------------------------------------------------------------------------




Nincsenek megjegyzések: