2010. április 15., csütörtök

Különleges alapanyagú kendők

azaz amik nem csak pamutból készülnek.


Manapság egyre kedveltebbek a kevert-szálas kendők, pl. a lenesek, gyapjasak, melyek kicsit másmilyenek mint a 100% pamutosok -pl. télen sokan kedvelik a gyapjas, nyáron a lenes kendőket.


Pamuton kívül milyen más alapanyagokból készítenek hordozókendőket?


  • bambusz
  • gyapjú
  • kapok
  • kasmír
  • kender
  • len
  • merinói gyapjú
  • rámi
  • selyem
A kendő alapanyaga lehet tehát:
  • 100% pamut
  • kevert: részben pamut, részben vmi a fentiek közül
  • többszörösen kevert: pamut és a fentiek közül több is: pl. Didymos Lilien Amethyst: pamut-selyem-rámiból készült kendő
  • teljesen pamut nélküli kendő -ez nem mindegyik alapanyagból lehetséges, de van pl 100% lenes kendő is: a Linuschka kendők
  • pamut nélküli kevert: a fentiek közül is lehet kerveni -ugyan nem bármit bármivel, de van bambusz-lenes kendő is, ill volt a Natibabynél
Melyik kendőgyártók készítenek nem pamutos kendőket?



  • bambusz: Ellevill, Natibaby
  • gyapjú: Didymos, Ellevill, Natibaby
  • kapok: Didymos
  • kasmír: Didymos, Natibaby
  • kender: Didymos
  • len: Didymos, Linuschka, Natibaby
  • merinói gyapjú: Natibaby, már nem forgalmazzák
  • rámi: Didymos
  • selyem: Didymos, Ellevill, Natibaby
A fenti részben felsorolt gyártók különböző mértékben keverik az alapanyagot, ezekről részletesebben később írok. 


Bambusz
Sokáig csak a Natibaby cégnél volt kapható bambusz tartalmú kendő, de idén nyártól már az Ellevillnél is lesz.


Natibabyéknél többféle bambusz tartalmú kendő is kapható: Diamond és Pearl.
A Diamond kendők 50% pamutból és 50% bambuszból készülnek.
A Pearl kendők 30% pamut és 70% bambusz viszkózból készülnek
Oldaluk szerint a bambusz kendők azért nagyszerűek, mert nagyon kíméletesek a finom bababőrhöz, az anyag lélegzik, jó nedvszívó és UV sugárzást is felfogja. Ezek miatt érzékeny bőrűeknek és nyárra ajánlják a kendőt.
Érdekesség: régebben kapható volt olyan kendőjük is, amely bambuszból és lenből állt, semmi pamut nem volt benne. Ez is Pearl nevű volt, ebben 80% bambusz és 20% len volt az alapanyag, használtan még kapható kendő adásvételi fórumokon olykor-olykor.


Ellevilléknél 2010. július 16-tól lesz kapható 3 féle olyan kendő, melyek 100% bambuszból készülnek: Java, Liberty, Silverpink. A cég nem ír külön a bambuszról, sem a bambusz tartalmú kendőkről (csak a mintájukról)


Olvasnivalók a bambuszkendő témakörben:
TBW: környezetbarát-e a bambuszkendő?


Gyapjú, merinói gyapjú


Általánosságban azt szokták mondani a gyapjúból készült holmikról, hogy remek hőmegőrző tulajdonsággal rendelkeznek: bent tartják a hőt, azaz nyáron hűt, télen fűt (nyáron nem engedi be a meleget, télen pedig a hideget tartja kívül) Ezt szokták a gyapjútartalmú kendőkre is mondani, télen sokan kedvelik, nyáron kevésbé szokott népszerű lenni, de nem tudom, miért, magam még nem próbáltam kánikulában, de akik igen azt írják nem melegít jobban mint bármilyen másfajta kendő. (Ha idén sikerül majd kipróbálnom, leírom a tapasztalatom)
Másik, ami a gyapjú nagy előnye, hogy gyorsan szárad: ezért különösen ajánlott olyan vidéken történő hordozáshoz, ahol magas a levegő páratartalma, avagy sokat esik az eső. 


A Didymos cégnél található az állandó kínálatban is gyapjas kendők: Katja és Aare (vigyázat: ezekből van nem gyapjas verzió is! Katja az állandó kínálatban, Aare a limitált pamutosaknál)
De mindig vannak limitált gyapjas kendőik is: ezek limitált darabszámban készülnek, ezért időről időre változik a limitált kínálat: télen persze többféle gyapjas kendő kapható náluk, nyáron egy-kétféle, most, azaz 2010.április közepén: natúr gyapjas Indio (NWI a rövidítése az angol nyelvű fórumokon) és Vögel harmonie (gyapjas piros madaras kendő). Mindkettő gyapjútartalma 40 % -Katja és Aare is ugyanígy.


A Didymos oldalon ezt írják a gyapjú tartalmú kendőkről: hideg napokon kellemesen melegít, gyorsan szárad, nagyon óvatosan szabad csak tisztítani (erről részletesebben itt olvashatsz)


Ellevill gyapjas kendők: 2010. június 30-tól kapható kendők, sajnos nem lehet tudni, hány % gyapjúból készülnek, mintájuk Zara, színeik az alábbiak: Zara black sheep, Zara brown sheep, Zara Infinity sheep, Zara rose sheep
Azt írják, vastagabb lesz a kendő a többi Zarához képest, hideg időre különösen javasolt, de egész évben használható, bármekkora korú-súlyú gyermek hordozásához ajánlják, hideg vízben kézzel mosható.


Natibaby: jelenleg újonnab nem lehet náluk gyapjas kendőt venni, a kishibások között van még pár gyapjas Sweet Place mintás és volt régebbeb Japan gyapjas is.


ÉrdekességSemilla: van 100% gyapjú kendőjük, de erről sajnos nem tudok többet.


Gyapjas kendőket óvatosan kell kezelni, mosni, mert filcesedhetnek (angolul "felted"). Ilyen esetekben változhat a kendő tapintása (puhasága), szélessége (erről bővebben angolul itt Írnak) és a filcesedett kendők veszélyeiről pedig itt olvashatsz szintén angolul.




Kapok


Egyelőre csak a Didymos cég foglalkozik, azaz készít kapok tartalmú kendőket: első fecske azaz ilyen tartalmú kendőjük a Wellen Japura volt (angolul Japura waves, magyarul Japura hullámok) ez egy hullámmmintás zöld színű kendő, ami nagyszerű nehéz súlyú gyermekhez is, mégis vékony, kicsire összehajtható és finom tapintású (volt szerencsém kipróbálni egy ilyen kendőt Rékának hála) A kendő 10% kapok tartalmú, limitált kiadású volt, újonnan már nem kapható (kivéve viszonteladóknál, pl itt.)


Részletesebben már írtam, ill idéztem egy webboltból a kapok alapanyagról itt. És a kapokról a Didymos oldalán itt olvashatsz.


Röviden a kapokról: nagyon nehezen feldolgozható, mivel a szálakat természetes viaszréteg borítja, ami pont az anyag kedvező tuléajdonságait biztosítja, így feldolgozása különleges bánásmódot igényel. A kapok fák elszórtan nőnek, nem igényelnek sem trágyázást, sem permetezést, így az alapanyag teljesen bio lesz. 


Jelenleg a Millefiori kapok kapható a Didymos cégnél, 10% kapok tartalommal (ez egy szürke, virágos kendő, szépen festhető)



Kasmír


Hasonló alapanyag mint a gyapjú, de míg a gyapjú a birka szőre, addig a kasmír a kecskéé. 
Hasonlóan is viselkedik, hasonlóan kell kezelni (pl. mosni) is. 
Ilyan alapanyagból a Didymos és a Natibaby cég készít kendőket.


Didymos kasmír kendő: limitált kiadású, jelenleg az Indio kupfer/graphit kapható, ennek kasmír tartalma 30%. Régebbi kasmír tartalmú igen népszerű modell pl. a Siena fische, ez egy rózsaszínes halas mintájú kendő, ma már ritkaságnak számít.


Natibabynél jelenleg Japan és Sweet Place mintájú kasmír tartalmú kendők kaphatók.


Kender


Egyelőre csak a Didymos cégnek van kender tartalmú kendője: ez egy állandó modell: Indio natur-Hanf (natúr kenderes Indio, angolul Inido natur-hemp) 40% kender és 60% pamutból készül.
A kender is remek nedvszívó, ugyanakkor a kenderes és lenes kendőket szokták ajánlani nehezebb, azaz nagy súlyú gyermek hordozásához (ez szerintem igaz is, van ilyen kenderes kendőm és nem vágja a vállam 14 kilós gyermek hosszabb hordozásakor sem, batyuban sem)




Len


A lenről általánosságban: nehezebb gyerek hordozásához ajánlott és nyárra is -mint a lenvászon ruhák, úgy hűsít (amennyire lehet) a len tartalmú kendő. Persze az sem mindegy, mekkora lentartalommal rendelkezik, bár hogy mekkora a különbség pl. 10% lentartalom eltéréskor (azaz egy 40%-os és egy 50%-os lenes kendőnél) nem tudom, de a külföldi fórumosok szerint számíthat ekkora különbség is.


Didymos cégnél van az állandó kínálatban is len tartalmú kendő: Indio natur-Leinen (natúr lenes Indio) és a limitált kendők között is mindig akad lenes is, most ezek kaphatók:  Tagetes 50% len és 50% pamut, Nachtswarmer és Indio Jade-Leinen 40% len és 60% pamut.


Natibaby: ugyan náluk elméletileg nincsenek külön állandó és limitált modellek, mégis azt írnám, hogy állandó kínálatukban (azaz már jó régóta) kaphatók az Ocean lenes kendők és limitáltaknál (amik valószínűleg egy ideig kaphatóak csak) is van lenes kendő: lepkés, Japan és Sweet Place
Lentartalmak: Ocean kendők 25%, Japan 20%, lepkés 25%  lent tartalmaznak


Linuschka: 100% lenből készült kendő


Merinói gyapjú


Mivel gyapjú ez is, így a gyapjú kendőknél írt tulajdonságok igazak a merinói gyapjúból készült kendőkre is.
Az a különbség a "sima" gyapjú és a merinói között, hogy a merinói gyapjú még uhább, finomabb tapintású.


Merinói gyapjúból a Natibaby cég készített régebben kendőt: ez újonnan már nem forgalmazott, de használtan még fel szokott bukkanni kendős adásvételi fórumokon. A mintája Greece volt, piros, barna, lila és zöld színekben volt kapható, 20% merinói gyapjú és 80% pamutból készült.


Olvasnivaló:
TBW topik a merinói gyapjúval készült Natibaby kendőkről


Rámi


Általánosságban a rámiról:


rámi (angolul ramie) hócsalán (Boehmeria nivea a latin neve), trópusi növény.
A hócsalán is trópusi-szubtrópusi rostnövény, valószínűleg Kínából származik -itt évszázadok óta termesztik is. Japánban már régebben is használtak hócsalán rostjából sodort fonalból szőtt szövetet, de már 7000 évvel ezelőtti egyiptomiak is hasonlóképpen jártak el.
Kétszikű évelő növény, termése makk. 
Mivel nagyon ellenálló mindenféle kártevő és növénybetegség ellen, így permetezése nem szükséges.


Ramie-ből szőtt kendőket jelenleg csak a Didymos cég forgalmaz (jelenleg nem kapható újonnan rámis kendő náluk), az eddigi modellek:

Minden modell összetétele: 20 % rámi, 15% selyem és 85% pamut

Lilien Amethyst, Geckos Sahara, Indio Loden

Olvasnivaló:


Selyem

Általánosságban a selyemkendőkről: csillogós, selymes fényű kendők melyek nagyszerűek nemcsak hétköznapi használatra, de ünnepi kendőnek is különleges csillogásuk miatt. Ugyanolyan masszívak és strapabíróak mint a pamutos kendők, ugyanakkor természetesen ezekre is mint minden más selymes ruhadarabra vigyázni kell mint a használatkor mind a mosásnál. 

Didymosnál a limitált modellek között kapható selyem tartalmú kendő, jelenleg az Indio seide-natur sál méretben (ez nem hordozókendő lényegében, így inkább érdekességképpen említem), és valódi9 hordozókendő méretben Indio apricot-rubin. Ezek selyemtartalma 30% (70% pamut mellett)

Ellevill cég is készít selyem tartalmú kendőt: Caelum He és She, ezek immár 2-2 mintával kaphatók: Zara és Jade valtozatban, azaz van: Caelum He Zara, Caelum He Jade és ugyanez a She-vel is. Ezek selyem tartalma 50% (50% pamut mellett) Hihetetlenül vékony, mégis masszív, csillogó kendő.

Natibabynél már régóta kapható a selymes Ocean kendő, míg nemrég óta van selymes Japan és lepkés kendő is -ez utóbbi 2 féle mintában: Butterflies és Palla Ussheri -mindegyik 30% selyem, 70% pamuttal készül. 

Érdekesség: Semilla 100% selyemkendő, erről sajnos nem tudok többet 

Nincsenek megjegyzések: