Hogyan hordozz biztonságosan?

Ugyan sok hordozóhoz adnak használati útmutatót amiben leírják hogyan lehet biztonságosan használni az adott terméket, de azért vannak olyan termékek amikhez újonnan sem adnak semmilyen papírt, avagy aki használtan vásárol sem biztos hogy kap haszutot, persze neten sok ilyen fent van és bárki által hozzáférhető (pl. adott márkák weboldalán) de persze érdemes szót ejteni arról, hogy lehet biztonságosan hordozni -és msot elsősorban arra gondolva hogy a hordozott gyermek kapjon levegőt. Úgy tűnik a kap levegőt? külföldön nem elcsépelt kérdés, mert az USA és Kanada kormánya is közleményt tett közzé, egy ajánlást, hogyan hordozható biztonságosan egy gyermek, mire ügyeljünk. Mivel fotók, ill ábrák is vannak a cikkekhez, így sztem azok számára is érthető, akik nem beszélnek angolul.

Cikkek itt:
és

A figyelmeztetések:
  • Figyelj rá, hogy a gyermek orra és szája előtt ne legyen semmi közvetlenül úgy hogy ne kapjon levegőt (se ruha, se a hordozó anyaga)
  • Figyelj, hogy a gyermek testtartása ne legyen túl homorú, mert ha a gyermek feje (orra, álla) túlzottan is a mellkasához préselődik, nem fog elég levegőhöz jutni
  • Öltözködésnél ha kabátot veszel fel a hordozott gyermek fölé figyelj, hogy kapjon elég levegőt, ne húzd rá túl szorosan a kabát cipzárját
  • Azért is fontos, hogy ne lógjon a hordozó, azaz ne legyen túl alacsonyan a hordozó és benne a gyermek, mert ezáltal lazább lesz a hordozó, könnyen belesüppedhet a gyermek (hordozó típusától függ persze, de itt pl erszényre gondolok) avagy ha feléd nézve függőlegesen hordozol akkor is könnyebben kerülhet olyan pozícióba a gyermek amikor nem juthat elég levegőhöz (pl hozzápréselődik a hasadhoz túlzottan)
De azt hiszem, alapvetően ezekre minden hordozó személy figyel és a hordozókendő tanfolyamokon el is mondják az oktatók, de jobb többször elismételni.

Linkek, cikkek, hírek ezügyben:

Magyarul:
Hordozo.hu: Babahordozás -mérlegen a biztonság
Ölbebaba cikk Ónodi Ági tollából itt


Angolul:
TBW-s topikok angolul 1., 2., 3.
Biztonsági előírások angolul, fotókkal (TBW-s anyag)
Blog ugyanerről, főleg a bag típusú hordozókkal kapcsolatosan
WCSH6.com hír
Az Infantino hordozó visszahívásáról az Infantino oldalán és rövidebben itt is
A Kozy blogon a visszahívásról
Csatos hordozók biztonsági előírásai
Főbb irányelvek a biztonságos hordozáshoz (BWI)