2009. március 9., hétfő

K*K*K*K*K*Ö*R -avagy miért jó hordozni

Régen egy hordozó kapcsán találtam a http://www.etsy.com/ oldalra, ahol kézi készítésű termékeket árulnak ügyes alkotók. Rengeteg hordozó is kapható, egyiknél láttam a "Babahordozás 7 C-jét" mivel angolul 7 C betűvel kezdődő szóval mutatják be miért jó a hordozás, míg magyarra fordítva inkább 5 K és 1 Ö + 1 R -rel kezdődő szó lenne -az alábbi poszt az alábbi oldal alapján készült. Nem tükörfordítás, csak a lényegi részeket vettem át és hozzáírtam pár saját tapasztalatot, gondolatot is.

The 7 "C's" of Babywearing -avagy a babahordozás és az 5 'K' és az 'ÖR'
Miért hordozzunk, miért jó hordozni?

Comfort -Komfort
A hordozás a babákra jó hatással van, mert biztonságban érzik magukat, megnyugtatja őket a szülő közelsége és könnyebben túljutnak a nehezebb periódusokon is (pl. fogzási nyűgösség). Tanulmányok bizonyítják, hogy minél többet van hordozva egy baba annál kevesebbet sír.
A megfelelő minőségű hordozó pedig nemcsak a gyermeknek nyújt kényelmet de a szülőnek is.

Closeness -Közelség
A szoros és hosszabb ideig tartó fizikai közelség segít hogy a gyermek boldogabb és egészségesebb legyen.

Communication -Kommunikáció
Hordozva a gyermeket rengeteg hasznos inger éri: látja amit a hordozó személy is lát, hallja a beszélgetéseket, nevetéseket. Ez az összes érzékszervére jó hatással van. (Később, mikor már jobban tud kommunikálni a gyermek maga is, nagy előny hogy hordozva könnyebb a kommunikáció hordozott gyermek és hordozó szülő között: nem kell lehajolni hogy halljuk mit mond, azonnal megértjük és azonnal tudunk reagálni, ha mutat valamit könnyű észrevennünk nekünk is, hiszen ami neki szemmagasságban van, az nekünk is)

Convenience -Kényelem
Sokszor sokkal kényelmesebb, praktikusabb a gyermeket hordozni mint babakocsiban tolni (próbálj csak meg pár dolgot vásárolni az abc-ben babakocsival! Kosárral sem könnyű de sok helyen már csak bevásárlókocsik vannak és azzal meg lehetetlenség.) Boltokban, lépcsőknél, lifteknél és egyéb útakadályoknál (kátyús utak, járdák pl) sokkal egyszerűbb hordozni. Nem kell külön "parkolóhelyet" keresned a babakocsinak ha már nem használod - a hordozót csak összehajtod és mehet a táskába vagy a hónod alatt is elfér, súlya meg 1 kg körüli. Könnyebb, mint az üres babakocsit tologatni.
Másik kényelmi szempont a szoptatás: kis gyakorlás után a legtöbb hordozó alkalmas a diszkrét szoptatásra.
(...És akkor nem is beszéltünk arról hogy babakocsit tolva nehéz a nagyobb tesó kezét fogni, ami elég fontos kis korkülönbségű testvéreknél)

Cost-effective -Költséghatékony
Márkája és típusa válogatja, hogy mennyibe kerül, de egy jó minőségű hordozó vásárlása még mindig kifizetődőbb mint egy babakocsié (lehet, nem vagyok jó kalmár, de újonnan vett magasabb árkategóriás kb másfél évet használt babakocsinkat féláron nagy nehezen tudtuk eladni, míg a hordozóinkat nem sokkal kevesebbért mint amennyiért vettük)

Cuddles -Ölelés
Sok szülőnek a legjobb dolog a hordozásban, hogy bármikor átölelheti gyermekét (míg kis súlyú és elől hordozott főleg, de valamennyire akkor is lehet ölelni mikor már nagyobb és háton hordozzuk). Nagyon gyorsan eljön az az idő mikor már gyermekünk rohangálni szeretne és nem mindig hagyja, hogy megöleljük.


Contagious -Ragadós
Sok embernek kedvet adhat a hordozáshoz a jó példa :)

Röviden és dióhéjban ezek a fő előnyei a hordozásnak, így teljes a KKKKKÖR :p
Egyéb -ortopédiai, atb- előnyökről az előző posztokban ajánlott blogokból lehet tájékozódni

Forrás:
http://www.etsy.com/view_listing.php?ref=sr_gallery_5&listing_id=13657262
SammyLeeDesign

Megjegyzés: bármely téves fordításon vagy egyéb tévesztésen alapúló hiba ha van a szövegben, szóljatok! Köszönöm.

Nincsenek megjegyzések: