2009. január 3., szombat

Karikás kendő

A karikás kendő egy kb 160-220 cm hosszú kendődarab, melynek egyik végéhez 2 db karika van varrva.
Használata, figyelmeztetések
A karikás kendő félvállas hordozó, azaz a gyermek súlya csípőnkre és egyik vállunkra terhelődik ezért hosszabb távú hordozásra nem ajánlott. (Hosszabb távú, időben hosszabb hordozásokhoz válasszunk kétvállas hordozót)
Fontos, hogy cserélgessük a terhelt oldalt, azaz ne mindig ugyanazon vállunkat terheljük: ez a saját és gyermekünk egészsége miatt is nagyon fontos szempont.
Használhatjuk karikás kendőnket elől, csípőn és háton hordozáshoz is.
Előlhordozás
Újszülöttkortól használható a karikás kendő előlhordozásra! (Figyelem: később irok a karikás kendő minőségéről, ugyanis nem mindegyik márka ill féle megfelelő!)
Mivel állítható a mérete, szabályozható a szorossága, így függőleges pozícióban (angolul ún tummy-to-tummy pózban) hordozhatjuk gyermekünket egészen kicsi korától elől.
Elől kisbabánkat még bölcsőtartásban is hordozhatjuk a karikás kendőben, ugyanakkor ez a póz nem segíti elő a baba csípőjének fejlődését és emellett sok kisbaba még nem is szeret feküdve utazni a hordozóban igy inkább kerüljük használatát ennek a póznak.
Csípőhordozás
Amikor már kézben (karban) is csípőre tudjuk venni gyermekünket, mert tartja a testét magától annyira, amennyi ehhez szükséges: akkortól kezdve lehet hordozni karikás kendőben is csípőn.
A csípőhordozás kitart egészen a hordozós kor végéig: nagyon hasznos hordozóvá téve a karikás kendőt (ezzel a felveszem-leteszem korszak könnyebbé tehető –részletesen erről később írok)
Fontos megjegyezni újra, hogy csípőhordozásnál váltogassuk a terhelt oldalt! Ez a hordozó személynek de a babának is fontos!
Hátihordozás
Háton is használhatjuk, de kezdők kérjék ebben hordozási tanácsadó, tanfolyamvezető segitségét! 


Használata: nagyjából csípőről kerül hátra a gyermek, a kendőt szorosra húzzuk és készen is vagyunk. Ugyanakkor ez félvállas hordozó, így nem ez lesz a legkényelmesebb háti hordozás, ha hosszabb távon hordozzuk a gyermeket ajánlottabbak a kétvállas háti hordozók. 


Nagyobb gyermeket tegyünk csak így hátra, akkorát, aki már jól tartja magát! 
Használati útmutatók:

Karikás kendő előnyei és hátrányai
Előnyök:

  • ·        használatának megtanulása nem vesz sok időt igénybe: csak a karika beállítását kell megtanulni
  • ·        kis helyen elfér
  • ·        sokak kedvelt hordozója a gyermek totyogó korában, mert amikor a kicsi rohan felfedezni a világot, de vissza-visszajön és felkéredzkedik, azokra az időkre ez gyors és könnyen használható hordozóeszköz
  • ·        mérete állítható, így jó Apának is, és télen kabát fölé avagy nyáron a top fölé
  • ·        lehet benne diszkréten szoptatni

hátrányok:

  • félvállas hordozó, így hosszabb távú hordozásra nem kényelmes
  • lehet,hogy használatában szünet lesz: mikor a gyermek súlyra már sok előlhordozáshoz, de csípőre még nem ültethető
  • egy babaerszényhez képest ugyan jobb az állíthatósága, viszont aki nem szeret kötözni-csatolni, annak lehet, hogy zavaró lesz a karikák beállítása, viszont sokkal többet nyerünk vele, igy ajánlottabb hordozó -főleg a gyermek kisebb korában- mint az erszény


Itthon kaphatóak: 
(katt a névre a linkért)
  • Kötős kendő karikákba fűzéséről videó itt van és leírás itt és itt és még egy itt

A karikákról
Nagyon fontos része a kendőnek a karika, nem mindegy, miből készül, honnan való.
Alapvetően az anyaga lehet aluminium vagy műanyag.
Ez utóbbi, azaz a műanyag karika csak kisebb súlyú gyermek hordozásához alkalmas és nem mindegy az sem, milyen a kendő anyaga, hiszen különböző vastagságú anyag működik megfellőképpen a műanyag és az aluminium karikákkal.
Ha magad varrnál karikás kendőt, akkor érdemes, sőt kizárólag karikás kendőhöz való karikát szabad venni: egyéb –pl. mindenes, vagy barkácsboltokban kapható- karikák használata veszélyes lehet.
Ma már számos helyen itthon is, sőt nem csak webboltokban kaphatók direkt karikás kendőhöz való karikák.
A karikás kendőhöz való karikák átmérője kb 87 mm –ez megfelel a Didymos cég gyártotta karikás kendőhöz való nagyobb méretű karikák átmérőjének.
Karikákat mindig párban árulják, áruk 1700-2300 Ft körül mozog.
Beszerzési lehetőségek: Nagykendő, Tündérlátta, Jó-a-babának
A kendő anyag
Többféle is lehet: van kendőanyagú, egyéb textilből készült, kétoldalas, stb
Természetesen ezen karikások használatának milyensége (minősége) változó, azaz nem ugyanolyan érzés egy kétrétegű kendőt használni mint egy kendőanyagút. Változó, kinek melyik jön be jobban, elsősorban a kendőanyagúak használata javasolt, kezdőknek főleg.
Sokszor megfelelő alapanyag karikás kendőhöz az a hordozókendő is ami kötözősként nem a legkényelmesebb, és vagy bizonyos súly felett nem a legjobb. Példa erre Nandu kendőm, ami 10 kiló feletti gyermekemmel már húzott-vágott, megvarrva karikásnak viszont a mai napig a kedvenc karikásom, holott a gyermek már 15 kiló körüli, mégis kényelmes (már amennyire karikás kényelmes lehet, nyilván nem órákig viszem ebben)
A kendő hossza változó: alacsonyabbaknak, vékonyabbaknak elég rövidebb kendő is, másoknak hosszabb szükséges. De változhat az is, ki mennyire szereti az elől lelógó kendőrészt: van aki szereti minél hosszabb, de van, akit zavar és csak a minimális hosszt viseli el.
Érdekességképpen a DidySlingek méretei:
·        0: kb 150-160 cm (nagyon kicsi)
·        1: 170-180 cm
·        2: 200-210 cm
A kendő karikáknál történő levarrása, azaz a vállmegoldás is nagyon sokféle lehet.
Legnépszerűbbek és legelterjedtebbek a hajtogatott és ráncolt verziók, de ezeken túl még számos egyéb lehetőség adott (ezekről a bejegyzsé végén olvashatsz)
A karikás kendő anyagának végződése a nem-levarrot, azaz a nem-karikás oldalon is többféle lehet: először is vannak az angolul open-tail és a close-tail ring slingek. Ez annyit tesz, hogy az anyag nyitott vagy „kis csíkká levarrt-e”. A close-tail a csíkká varrt: ezt egy fokkal nehezebb állítani mint a nyitva hagyottat, nem is terjedtek el igazán a levarrtak.
A nyitott végződésűek lehetnek szintén sokfélék: egyenes végűek (mint pl a Nandu kendők), csapottak (mint pl a Didymos), rojtosak (mint a Girasol pl.)
Varrási útmutató karikás kendőhöz:
Vállmegoldások:
  • a hajtogatott verzió Scherenfaltung németül, pleated angolul


  • A ráncolt pedig az ohne-Faltung avagy Gerafft , not pleated angolul

  • megkülönböztetnek még Closed Tail Ring Slingeket és Open Tail Ring Slingeket. Ez a két angol elnevezés a kendő elől lelógó részére utal: ha closed akkor ilyen elkeskenyedő és elvarrt (alábbi fotón is ilyen van) , ha open, az a hagyományos, a fenti linkeken látható












És egy fotós topik szintén a válltípusok elnevezéseiről (TBW topik angolul)
és itt is (szintén angolul a TBW-n)


Ugyan Magyarországon még azér annyira sok típusú karikás kendő (még) nem kapható, mint külföldön, ezért nincs is elnevezése mindegyik váll-megoldásnak: gondolnád hogy egy rakatot tartanak nyilván a TBW-n pl? Soknak a beazonosítását még a legtöbb tbw-s sem tudja!
De azért akad aki összegyűjti ;) Nézz be ide és láthatod!


És mééég:
Fotó: KaleaBaby




Fotó: Jan Andrea



fotók: két szélső: Tupelo Honey - Maya Wrap
középső: Fizzabella






Fotó: bal oldali: ZoloWear Zoelovesmomtól, jobb oldali: Chicken Scratch







Az összeállítást eredetileg összegyűjtötte: Mamarachel, TBW


Nincsenek megjegyzések: