2009. január 25., vasárnap

Ikrek vagy testvérek hordozása

Print

Mikor elkezdtem irogatni a blogot és összeszedni információkat a hordozási és hordozóeszközi lehetőségekről, akkor minden érdekelt ezekkel kapcsolatosan. Irtam is egy bejegyzést az ikrek hordozásáról -hogyan lehet? Hányféle eszközzel, milyen kombinációkban, stb. Aztán elvégeztem a hordozási tanfolyamvezetői képzést és már tudtam, ez a fajta hordozás miért nem javasolt a tanácsadók által. Ugyanakkor magam is kerültem jópárszor olyan helyzetbe, amikor kis korkülönbséggel született gyermekeimet egyszerre kellett vinnem: a kicsi még nem tudott járni, a nagy meg elfáradt. tény, hogy ez más, mint ikreket -azaz kb ugyanakkor gyermekeket- hordozni, de abban ugyanaz, hogy a szükség néha teremt olyan helyzetet amikor fontos tudni, hogyan is lehet egyszerre két gyermeket hordozni.
Újra közzéteszem -immár átszerkesztve azt a bejegyzést -a figyelmeztetéssel együtt.


Hogyan hordozhatunk egyszerre két gyermeket? 

Alapvetően a hordozási tanácsadók nem javasolják, hogy egyszerre két gyermeket hordozzon bárki is. 

Miért? 
Mert ez megterhelő az anyukának is: ha ikreket hordoznánk is, csak eleinte, előlhordozáskor lehet súlyuk összesen annyi mintha egy (nagyobbacska) gyermeket hordoznánk, és ugye a gátunkra is figyelni kell. Hamar elérik ők ketten is azt a súlyt, amikor már nem javasolt együttes előlhordozásuk. 
Ha két gyermeket hordozunk nehezebb ügyelnünk a hordozóeszközök megfelelő használatára- elég szoros, pontos legyen a kötés, legyen szó kendőről vagy más hordozóeszközről-, ebből adódhat hogy remek hordozóval is "rosszul" hordozzuk gyermekeinket, ami nem javasolt.
Mindezek ellenére én azt gondolom, aki két gyermeket hordozna szükségből teszi, hiszen adódhat számos olyan helyzet akár ikrekkel, akár kis korkülönbséges testvéreknél, amikor az anyuka egyedül nem tudna esetleg másként boldogulni -még úgy sem ha egyiket babakocsiba tenné és csak a másikat hordozná (mi is jártunk így, kis korkülönbséges gyermekeimmel)
Emellett még fontos szempont, hogy kettő gyermeket hordozni bonyolultabb és elég erősen igénybe veszi az anyukát fizikailag, ezért nem gondolom, hogy bárki is huzamosabb ideig tenné. Mivel azonban napi kevés orotpédiailag helytelen hordozás is gondot okozhat a gyermeknek, ezért tartottam fontosnak ezt a bevezetőt írni.
Ha azonban olyan helyzet adódik, amikor szükséges: jó, ha tudjuk, hogyan lehetséges két gyermeket egyszerre hordozni. 

Lehetőségek, tippek, ötletek: alapvetően két típusú hordozás lehetséges 
 1. egyazon hordozóban hordozzuk mindkét babát
 2. két különböző hordozóban hordozzuk őket: 
  1. a két hordozó lehet ugyanolyan típusú 
  2. vagy másmilyen is 
Bővebben:

Egy hordozóeszközben két gyermek

Ez vagy hordozókendő lehet- jóóó hosszú- vagy félvállas hordozó.
Ha nagyon muszáj, akkor is csak a kendős módszert ajánlom, de egyrészt nagyon hosszú kendő kell ehhez még a legvékonyabb anyukának is, másrészt nagyon nehéz beállítani megfelelően mindkét gyermek részére, így ha szükséges egyszerre két gyermeket hordoznunk, akkor inkább külön eszközben tegyük szerintem.

Kendővel:

Általában jó 5 méteres kendő szokott kelleni hozzá. A használata pedig:
Egykendős megoldások:
 • Egy hosszú kendőbe először az egyik gyermeket hátra tesszük batyuba, a kendő előrehozott szárát úgy bújtatjuk a vállnál futó kendőpántba mintha tibeti befejezéssel zárnánk, de bővebbre hagyjuk és ebbe a részbe tesszük bele elől keresztezett kötésben a második gyermeket. 
 • Elől keresztezett kötésben hordozható egyszerre két gyermek is amíg elég kicsik. Ekkor 1 hordozóban van 2 gyermek(fotó: www.hoppediz.de)
Íme két videó az egykendőben két gyerek témában:

Két ugyanolyan hordozóval hordozott gyermekek
 • Csípőn hordozva erszényben egyik gyermek az egyik oldalon másik a másikon (fotó: www.babakozelben.hu) Ezt olyan helyzetre ajánlom, ha például ikreink vannak, nagyobbak már és tudnak maguk is sétálni, de elfáradnak -persze mindketten- és nincs nálunk se babakocsi se Apa, aki vinné a másikukat. A babaerszény eleve rövidtávra való hordozó, ezt vegyétek figyelembe! A fenti képen is látszó hordozás nagyon nem kényelmes, végszükségben alkalmazandó. Ugyanakkor ha a táskánkba csak erszény méretű hordozó fér el (szerintem egy karikás kendő nagyobb helyet foglal), akkor hasznos lehet a fent leírt esetben. 
 • Egy videó: két kendőben két gyermek -egyikük elől, másik háton -nem egyszerű megkötni és így hordozni pedig pláne nagy erőkifejtést és állóképességet igényel az anyuka részéről.


 • Használhatunk az előző kendős megoldás alapján mei tai-okat is. (Persze lehet két különböző hordozóval is így hordozni egyszerre két gyermeket -pl. egyiket elől mt-ben, másikat háton kendőben) (fotó: Along for the ride)

 • Végül egy személyes tapasztalat: nálunk -mint fentebb is említettem- kis korkülönbséggel születtek gyermekeink (bár ez is relatív, 2 év van közöttük). Sokszor adódott, hogy míg a kisebbet a hátamon vittem kendőben (vagy mei tai-ban), a nagyobb is elfáradt a séta végére. És természetesen hirtelen fáradt el és egy lépést sem tudott menni tovább. De volt, amikor sietni kellett volna, ami nem ment. Ilyenkor került elő az erszény, ami könnyen befért a pelenkázó táskába és hamar fel tudtam venni a nagyot is, hogy aztán rövid ideig így vigyem. Ha sok idő/út volt még vissza a sétából, akkor megegyeztünk, hogy egy darabig viszem, utána megint sétál maga. Ha megint elfáradt, ismételtünk (fel, le). Később próbálkoztam erszény helyett karikás kendővel is, de számomra gondot okozott a karikás beállítása miközben a hátamon is hordozott baba volt (plusz táska, amit sokszor nem tudtam letenni), ezért maradtunk az erszénynél. 
Pár fotónk még -a képeken mosolygok, de a fotózás után bizony hamar lekerültek rólam a gyerekek, mert elég embertpróbáló így hordozni:
Erszény & karikás
Kendő & Hmong
Kendő csúszócsomóval & erszény
2 kendő
Olvasnivalók, források a témában:

1 megjegyzés:

babyteve írta...

Szép munka! (Mit nem adtam volna egy ilyen gyűjteményért 9 hónappal ezelőtt... :D)
A sárga Hoppediz-es kötést kerestem égen-földön, de nem találtam sehol, és kép alapján nem tudtam megkötni. Nekem a 2 babó egy kendőben, elöl, nagyon nem jött be, mert azért ezek a kölkök mozognak...és nem nagyon maradtak ugyanabban a pózban sokáig, így viszont folyamatosan lökdösték, és rugdosták egymást (meg néha össze is buciztak, hiszen a fejüket még nem igazán tartották). Hiányzott a "válaszfal", ami a sárga kendős képen van. (Nem tudom, hogy az jobb lett volna, de a képen nagyon tetszik a kötés.)
A baj az, hogy hosszú távon, bármilyen hordozóban és bármilyen kötéssel vannak a picik, sajnos, nem használható. (Hacsak nem egy "Ironwoman" hordozza az ikreket. Én nem az vagyok-bár, még lehetek, ha sokszor próbálkozom.:) )
A két eszközös hordozások jók, kényelmesebbek, ott már tényleg mindegy, mi/ki hol van. (Én az elöl kendő-hátul mei tai, elöl mei tai-hátul kendő, ill. az elöl-hátul mei tai változatokat használtam, legutóbbit a legtöbbször.)
Még annyit, hogy azért rettenet módon lefárad az ember, mire a két babót magára erősíti! :) (Jó hír, hogy segítő nélkül is meg lehet oldani, de azért az első pár alkalommal jobb, ha van valaki a közelben, aki pl. a csomót meg tudja húzni-mert nem biztos, hogy az edzés végére még képes rá az ember...)
De tényleg, csodálatos dolog egyszerre két picit hordozni! :)