2009. szeptember 4., péntek

Információk a Didymosos Kapok kendőről

Nemrég írtam az újdonságok között a Didymos kapok tartalmú kendőjéről, a Wellen Japuráról.
Most olvashatunk erről magyarul is: mi is az a kapok, miért különleges az ilyen tartalmú kendő, mit érdemes még tudni a Wellen Japuráról?

Itt:


Idézet a fent belinkelt oldalról:

"Wellen Japúra - limitált kiadás, az első hordozókendő, ami a kapok anyagból készült!
Nem volt egészen egyszerű, de Didymosnak sikerült a 10% kapokkal font pamutszálat készíteni. Ennek az eredménye egy nagyon kellemesen puha kendő, amely rendkívül rugalmas, azonban mégis elég masszív ahhoz, hogy több év használatot kibírjon.

Az első példány a barátságos világos zöld színben Jacquard szövésű Wellen mintával kapható. A Japura az Amazonas egyik mellékfolyója. Didymos azért ezt a nevet adta a kendőnek, mert ez a zöld színnel, a hullámokkal (Wellen) és a trópusi természettel jelent egyet.

A kapok anyag nem igazán ismert

Leginkább párnákhoz és heverőkhöz használt töltőanyagként ismert. A könnyű szálakat a különösen meleg és selymes, a nedvességet nagyszerűen szabályzó, valamint a nem filcesedő és bolyhosodó tulajdonsága miatt alkalmazzák. Ezek a tulajdonságok mind ideálisak egy értékes textilia készítéséhez.

A kapok nehezen felgolgozható

A kapokszál igen nehezen fonható. A szálakat ugyanis egy természetes viaszréteg vonja be, amely azonban pont az anyag kedvező tulajdonságait biztosítja. A kapok feldolgozása eddig minden fonógépnek nagy kihívást jelentett, ez az oka annak, hogy kapokfonal is csak rövid ideje létezik.

De mégis csak sikerült!

A fonóüzemekben is folyik a technikai fejlődés, amelynek eredményeképpen ma már pamutból és kapokból font kevert szálat is tudnak készíteni. Didymos most elsőként próbálta ki, hogyan használható fel a kapokszál a hordozókendők gyártásához.

A kapok ültetvényeken nem igazán termeszthető ipari méretekben. Ez szintén oka annak, hogy eddig csak kevesen foglalkoztak kapokszálak előállításával.

A kapokfák többé-kevésbé szabálytalanul és elszórtan nőnek, és termésük is inkább gyűjthető mint szüretelhető. A termesztéshez így magas beruházásnem szükséges. A kapokfák nem igényelnek sem trágyázást sem permtezést, de még öntözést sem.

A decentrális termesztés a nagyvállalatoknak nem éri meg. Így az árbevétel közvetlen azoknak jelent jövedelmet, akik a termést összegyűjtik, betakarítják. Ezért a kapok egy ,,demokratikus termék".

Ha már most az emberek a termény begyűjtésével pénzt keresnek, akkor a fákat is megtartják, és ezáltal (remélhetőleg) azok az erdők is megmaradnak, ahol a kapokfák nőnek.

A Didymos különleges hangsúlyt helyez a magas minőségre és az ökológiai megértésre. Ezért minden egyes kendő kizárólag ellenőrzött biológiai gazdálkodásból származó pamutszálból, Németországban és a vele határos országokban készül. A kendők károsanyag-mentességét szigorúan ellenőrzik!

A Didymos már 1972 óta úttörőmunkát végez a hordozás területén."


És egy gyakorló hordozó anyukától áttekintő írás a kapokos Japura kendőről:

Nincsenek megjegyzések: