2010. április 23., péntek

Kendő festéséről

Manapság már ha nem tetszik a kendő színe, könnyen meg lehet változtatni.

A festést lehet otthon is végezni, teljesen kezdőként is, vannak bonyolultabb módszerek és egyszerűbbek is: például ha egyszínűre szeretnénk festeni a kendőt, azaz azt akarjuk, hogy a festék egyenletesen fedje le, akkor    nagyjából csak a mosógépbe kell bedobni a kendőt és a festéket (részletesebben erről később), de ha színátmenetesre szeretnénk, az már bonyolultabb művelet, vagy ha mintákat is festenénk rá, az még nehezebb, de persze a festék bárki számára hozzáférhető, lehet próbálkozni, vagy másra bízni a festést.

A festéket tekintve többfélét is szoktak használni itthon és külföldön is.
Itthon sajnos még nincs akkora választék kendőfestékekből -ezek nem is speciálisan kendők, hanem textílek festésére készülnek.
 Természetesen nem mindegy, milyen alapanyagú kendőt festenénk be:
vannak az állati és a növényi eredetű alapanyagból készülő kendők. Állatiak a gyapjú, kasmír, stb, növényiek a pamut, bambusz, stb. Másként viselkednek festésnél a különféle alapanyagok, más típusú festék kell eredettől függően. Pl. selymet nagyon szépre lehet festeni, nemzetközi fórumokon rengeteg fotó bizonyítja ezt, viszont a selyem anyag eleve nagyon érzékeny, kényes, ezért festése fokozottabb óvatosságot igényel, nehézkesebb mint egy pamut kendőt festeni.
A kender tartalmú kendők jobban "eszik" a festéket: többet szívnak be az általános tapasztalat szerint.

Biztonság:

Kendő festésénél több mindenre is oda kell figyelni: kezdve a festéskor a festő személy biztonságára (pl kesztyű használata kézi festésnél) de persze a hordozót is óvni kell a nem megfelelő kezeléstől (pl. különlegesebb alapanyagú kendők festése)

Az egyik angol nyelvű fórumon van egy összefoglaló a festési biztonsági előírásokról angolul

Festés egyszínűre

A legegyszerűbb módja a festésnek: vagy a mosógépben festjük a kendőt vagy egy vödörben/dézsában/másban az egész kendő belemerítésével. 

Kendő festése egyszínűre Simplicollal lépésről lépésre:
I.
http://www.mamami.hu/forum/showpost.php?p=310109&postcount=254
II.
http://www.mamami.hu/forum/showpost.php?p=310110&postcount=255

Gyapjú kendő festése
(megjegyzés: nwi = natur wool indio, azaz natúr gyapjas indio, a festett kendő)
Gyapjas kabát festéséről angolul

Kontrasztos festés


Ez az a festés mikor egy színnel festünk úgy mintha egyszínűre festenénk a kendőt, de a kendő különböző alapanaygú szálai különböző árnyalatúak lesznek -ilyet csak kevert szálas kendőknél lehet elérni és azok között sem mindegyiknél, fontos a kevert szálak különbözősége eredet szempontjából (állati/növényi)




Batikolás:


Megjegyzés: hobbiboltokban lehet batikoló festéket is kapni, de ennek nem ismerem a pontos összetételét (mennyire öko-bio)

Alapvetően nem egy bonyolult eljárás, de hogy igazán szép legyen, oda kell figyelni ;)
Batikolni spárgával lehet: megcsomózzuk a kendőt több helyen is és így körkörös mintákat kapunk, amit nem fog be a festék.
Batikolás Didymos-módra

Átmenetes festés

Átmenetes festés magyarul
Átmentes festés spanyolul, fotókkal

Minta festése kendőre
Didymos-os krumplinyomdás-virágos és lábfejes

Színkiszedés

És akkor ha már befestettük a kendőt avagy az eleve festett kendő színe nem tetszik nekünk, erre is van megoldás: színkivevés.

Megjegyzés: érdemes óvatosan festeni, színkivenni a kendőket: ezek az eljárások kis mértékben roncsolják a textíliát, így ha sokat csinálunk ilyesmit egy kendővel, annak minősége romolhat (pl. festjük, színkivesszük újra festjük többször)

Színkivevés lépései fotókkal:

Nincsenek megjegyzések: