2010. április 29., csütörtök

Hordozás melegben

Főleg akik még nem hordoztak nyáron gondolkodnak sokat előre azon, milyen is lesz melegben hordozni, mennyire és hogyan lehet erre előre felkészülni? Megpróbálok pár szempontról írni.

MELEG
Nyáron meleg van sokszor, ezzel nincs mit tenni. Ha menni kell vhova és hordozni szeretnénk, megizzadunk, de melegben hordozás nélkül is izzadunk persze. Nem a kendő/ mei tai/ más hordozó melegít minket hanem az, hogy egy gyerek van rajtunk: a két test összeér és ettől melegünk lesz. Azt sem szabad elfelejteni hogy így x kilóval többet cipelünk, jobban dolgoznak izmaink, hiszen ez plusz erőkifejtés (de szerintem sokszor a babakocsi tolása is annak számít amilyen utak vannak sokfele)
Vannak, akik nyáron babakocsira váltanak, ugyanakkor nem vészes hordozni a legnagyobb melegben sem.
Természetesen a déli hőséget jobb elkerülni gyerekkel -akár hordozzuk akár nem- de csak a meleg miatt nem kell lemondani hónapokra a hordozásról.

NYÁRI HORDOZÓESZKÖZÖK

SOLARVEIL
Vannak direkt nyárra készített hordozók: pl. az ún. solarveil anyagból (is) készült hordozók. Mei tai, csatos kenguru hamarosan itthon is kapható ilyen anyagból, külföldön karikás kendőt is árulnak.
A solarveil egy szellős, UV szűrős anyag, ami kellemesen és egy fokkal jobban engedi a levegő áramlását mint más anyag, így a gyereknek kevésbé lesz melege benne (legalábbis a háta kevésbé izzad meg).
Ezt az anyagot úgy kell elképzelni mint egy nagyon sűrű hálót: nincsenek benne lyukak, de fény felé tartva is látható mennyivel szellősebb mint más szövött anyag.

Az alábbi fotón egy solarveil mei tai kis részlete van (Bamberoo):
(a középső, fehéres színű anyag a solarveil)

Mei tai-oknál és csatosoknál a test középső részét (és a kapucnit) készítik ebből, karikás kendőnél az egész hordozó ilyen anyagú. (Solarveil karikások alkalmasak fürdős hordozónak is mert hamar száradnak)

Érdemes arra figyelni a 100%-ban solarveil anyagból készült hordozóknál, hogy ez az anyag nyúlik, így eggyel kisebb méretet érdemes vásárolni mint ami a méretünk, és a hordozása súlyhatára az anyagnak kb 15-16 kg, viszont kiszűri a káros UVA és UVB sugarak 80-90 %-át

Érdekességképpen pár példa solarveil hordozókra:
  • Mei tai, csatos és félcsatos kenguru : Bamberoo -solarveil panellal
  • Karikás kendő: TaylorMade solarveil baby sling (itthon nem kapható) -100% solarveil.
  • Kendő: NineAcres 100% solarveil kendő
  • Erszény: Kangarookorner állítható babaerszény
  • Sk készített: régebben az USÁban lehetett kapni solarveil anyagot így sokan készítettek belőle kendőt is vagy hordozótakarót (az UV szűrés miatt)


Fotók:
Mei tai: saját fotó





Olvasnivalók még a témában:

Érdekességképpen: Solarveil hordozótakaró
Például: MonkeyPockets és Togetherbe Peekaru Ozone 
A fotón balra a rózsaszín Secure2Me , jobbra a sárga Monkey Pockets solarveil hordozótakaró:

KENDŐ NYÁRRA
Sokan ajánlanak vékony kendőt nyárra (mint pl. Vatanai, vékony zsakárd Didymosok, "light" Hoppediz, stb.) és egy rétegű kötéseket: elől a kenguru, háton a batyu, csípőn az egyszerű csípő, avagy rebozo kötések.

Ugyanakkor igen sokan hordoznak nyáron is vastagabbnak számító kendőben (pl. Lana, Nandu) minden gond nélkül, tehát akinek ilyen kendője van se ijedjen meg: egyáltalán nem biztos hogy melegebbnek fogja érezni mint más kendőt, változó ez is, mint ahogy sokan sokfélék vagyunk.

Továbbá főleg külföldről terjedt el, hogy ajánlják a lenes anyagú kendőket nyárra, és vannak akik pedig a gyapjas kendőkre esküsznek ("télen fűt, nyáron hűt").

FÜRDŐS HORDOZÓK
Főleg ha van nagyobb tesó, jöhet jól egy olyan hordozó amivel fürdeni, strandolni, pancsolni is lehet.

Képzeljük csak el, hogy a "nagy" igényel minket: ha kicsi a korkülönbség akkor a biztonsága miatt is fontos, hogy tudjuk fogni a kezét pl medencébe /Balatonba / stb menet de nem biztos hogy a kicsit másra tudjuk bízni, így ha a kicsit is kézben fogjuk nem tudjuk biztonságosan fogni a nagy kezét, erre jó pl. egy fürdős hordozó: ezzel ugyanúgy tudjuk hordozni a kicsit mint egy "sima" hordozóval, így marad két szabad kezünk kapaszkodni és fogni a nagyobb kezét.

Hasznos tud lenni tehát egy ilyen hordozó -szerencsére már itthon is kapható újonnan is -ez a Gypsymama fürdőskendő -hasonlít részben egy rugalmas kendőre, anyaga olyasmi mint a fürdőruháké, vízbe is vihető és gyorsan szárad. Igazán hasznos kiegészítője a strandolásnak.

Külföldön kaphatók egyéb fürdős hordozók is: karikás kendők, tonga (ennél felhívom a figyelmet arra, hogy egy kézzel biztosítani kell a gyermek hátát, így nem lesz teljesen szabad mindkét kezünk és csak nagyobb gyermekek számára megfelelő, ezekről részletesebb információk itt találhatók), de láttam már valahol fürdős mei tai-t is.

ÖLTÖZET

A gyereknek
Természetesen érdemes vékony anyagú ruhákba öltöztetni, de ha nap is éri akkor jobb a vékony-szellős de hosszúujjú póló (ing, blúz) és nadrág nehogy leégjen a kicsi.
Ez hordozáskor sincs másképp, annyi változik, hogy érdemes előre átgondolni, a gyermek mennyire fog kilátszani a hordozóból: elől hordozott kicsi baba szinte alig, így neki elég lehet kánikulában egy pelenka is, ha a lába jobban "kilóg" és érheti nap, akkor erre figyelni kell egy nadrággal avagy vannak már nyári lábszármelegítők is (UV védelemmel, vékonyabb anyagból).
Háton hordozott gyermeket jobban érheti a nap, és nem is láthatjuk olyan könnyen, mikor süt rá a nap (ezen segíthet akár az autók üvegében vagy kirakatban megnézni, avagy van hordozható hordozós tükör is), így hátibabák öltöztetésére egy fokkal jobban oda kell figyelni.
Nagyon fontos a sapka, manapság már könnyen beszerezhetünk ún légiós sapkát ami nemcsak a gyermek fejét de nyakát is védi a napsugárzástól.
Egyes hordozós márkáknak van saját sapkájuk is -pl. GypsyMama sapkák, amik színben és mintában is passzolnak a kendőkhöz. (Ezek az eredeti gyártónál már nem kaphatók, de egyes külföldi webshopokból rendelhetők)
És persze ma már itthon is vásárolhatunk UV szűrős baba- és gyerekruhákat is.
De semmiképpen se felejtkezzünk el a naptej használatáról -hordozástól függetlenül.

A mamának
Ha nagyon meleged van és tuti végig hordozni fogod gyermeked, akkor jó, ha tudod: a kendő bizony öltöztet. Szó szerint. ;-) http://slingomama.blogspot.com/2009/06/workshop-draagdoekblouse.html

UV SUGARAK
Ha már öltözködés, akkor érdemes kitérni a káros napsugárzásra is.

Mik is a káros sugarak?

UV-sugarak:
A napsugarak kétféle ultraibolya-sugárból állnak: ezek az UVA és UVB sugarak.
"Az UVA-sugarak felelősek magáért a barnulásért, az UVB-sugarak pedig a test festékanyagának, a melaninnak a képződését segítik elő, valamint a bőr vastagodásában is szerepet vállalnak."
(Forrás: Cosmopolitan - http://www.cosmopolitan.hu/rw_cikk/szepseg/szepsegiskola/faktorszam__spf___napozz_okosan_)

Faktorok:
Nap elleni védekezként használható kozmetikai szereken van feltűntetve az ún faktorszám. Ez egy egész szám 2-30 között. A szakértők a minél magasabb faktorszámú készítményeket szokták ajánlani -gyermekeknek különösen, de érdemes tudni, hogy vannak direkt gyerekeknek kifejlesztett napvédő készítmények is (napolajok, naptejek)
A faktorszám azt mutatja meg, mennyivel hosszabb ideig lehetünk a napon anélkül, hogy leégnénk -az alap idő fényvédő készítmény használata nélkül (bőrtípustól függően) kb 20 perc. Ez az idő lesz hosszabb a fényvédő kozmetikum használatával, ill annak faktorszámának megfelelően, hiszen ezzel arányosan nő a bőr védekezőképessége a napozás alatt.
A 2-11 közti faktorszám minimális, a 12-29 közti mérsékelt védelmet biztosít (általában ekkora faktorszámú készítmény elég egy felnőttnek), míg a 30 és e felettiek a nagyon érzékeny bőrűeknek ajánlottak.
Ugyanakkor érdemes arra figyelni, hogy a védekezőképesség idejének megnövelése sem jelenti azt hogy bármennyi időt tartózkodhatunk a tűző nap alatt, érdemes otthon maradni 11-15 óra között, fürdés után újra bekenni magunkat (és a gyereket) és egyéb módszerekkel is védekezni a napsugárzás ellen (sapka, könnyű ruházat, stb)
(Források: Cosmopolitan - http://www.cosmopolitan.hu/rw_cikk/szepseg/szepsegiskola/faktorszam__spf___napozz_okosan_
és Origo - http://egeszseg.origo.hu/cikk/0622/173312/naptejek_1.htm és a Betegtájékoztatásért Alapítvány -  http://www.betegtajekoztatasert.hu/index.php?m=lexikon&betu=f )


SPF:
Azaz Sun Protection Factor, azt mutatja meg, hogy a naptejnek milyen az UVB-szűrőképessége.
Ez a jelzőszám is azt mutatja, mennyivel hosszabb időt tölthetünk a napon leégés nélkül, de ez azt nem mutatja, mennyire leszünk védettek az UVA sugarak ellen, így 2006-tól bevezették hogy külön jelölni kell a napsugárzással szembeni védelmi értéket is, ami lehet: alacsony, közepes, magas vagy ultra.
Átlagos felnőttnek a legideálisabb értékű készítmény egy kb 20-25 SPF, magas fényvédő értékkel.

UV SUGARAK ÉS A HORDOZÓESZKÖZÖK

A hordozó gyártók sokszor leteszteltetik hordozóikat, mennyire szűrik ki a káros UV sugarakat.

Didymos: 
A Didymos kendők UV szűrése 40-es.

GypsyMama fürdőskendő (water wrap)
UPF (UV védelmi faktor) 45, felfogja a napsugarak 97,5-98 %-át
Forrás: http://gypsymama.com/shop/proddetail.php?prod=water

Hoppediz
A Hoppediz kendők UV szűrő képessége 2 és 30 között van, kendőtől függően.
A 30-as UV szűrés azt jelenti, hogy a káros sugarak nagyon kicsi, csupán 1,5 %-a jut át a kendőn.
A fehér vagy részben fehér és vékony kendők UV szűrése ennél gyengébb: ezek 2-es védelemmel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a káros UVA sugarak maximum 15 %-a és UVB sugarak maximum 7 %-a jut át a kendőn.
Forrás: http://www.hoppediz.de/en/qualitaet/harmful-substances-check/

Részletesebben:

I.) "Sima" pamutkendők: UV Protect 30,
kivételek:
Lille UV Protect 5
Cairo, Casablanca, Toronto UV Protect 2

II.) Vékony kendők: (Light one, Das Leichte)
Montreal, Nairobi, Panama UV Protect 15
Cairo, Goa UV Protect 2

Lana
Kétféle színű Lana kendőt vizsgáltak be UV szűrés szempontjából: a Rózsa és az Olíva kendőket a TESTEX Intézetnél. Azt az eredményt kapták, hogy a kendők UV sugarak elleni védelme magas, a káros sugarak 4,2-6,7 %-a hatol csak át rajtuk.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Felhasznált irodalom:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Egyéb olvasnivalók a témában:
Legjobb kendők nyárra topikok: TBW és NM

Nincsenek megjegyzések: