2008. augusztus 14., csütörtök

Kenguru

Sima, hagyományos, ami mindenkinek eszébe jut ha hordozóeszközre gondol (a babakocsin kívül)

Nem rossz alapvetően, de a legtöbb sajnos nem biztosítja a gyereknek a megfelelő tartást -lábak békapózban, hát és fej megfelelő megtámasztása- és a tapasztalatom szerint a legtöbb kényelmetlen a szülőnek.

A kenguruban kifele való hordozása a babának meg szintén nem jó, az alábbiak miatt:

  • nem biztosítja a megfelelő helyzetet a baba lábai és csípője számára
  • ha a gyermek megijed valamitől nem tud hiva bújni: ha bafele nézve hordozzák akár elől, csípőn vagy háton és megijed akkor a hordozóhoz tud bújni, míg az előre néző hordozás ezt nem biztosítja számára
  • a gyermek ágyékrésze is jobban terhelődik mint ha befele nézve hordozzák
  • a hordozó személynek is sokkal kényelmetlenebb: rosszabb a súlyelosztás és így nagyobb erőkifejtést kell tenni a hordozáshoz: befele könnyebb
  • ha a gyermek elől befele nézve ficereg, akkor sem a kifele hordozás a megoldás, hanem a csípőn vagy háton történő hordozás: ezeknél is lehet számára biztosítani, hogy kilásson ;)

Röviden ezért nem jó így hordozni, de aki így hordozta gyermekét se ijedjen meg, viszont ha teheti ezután hordozzon másként :)

Bővebben itt olvashatsz arról, miért nem jó kifele hordozni gyermeked

Tehát visszatérve a kengurukra: létezik jobb megoldás is a gyermek babakocsin, kenguruban vagy karban történő hordozásán kívül: ezek olyan hordozóeszközök, amik segítik a gyermek fizikai fejlődését (csípőjének fejlődésére különösen jó hatással van pl. a hordozókendő egészen újszülöttkortól) és nem utolsó sorban a szülőnek is sokkal kényelmesebb, könnyebben tudja benne hordozni nehezebb (!) gyermekét is.

Egy hordozókendőben, mei tai-ban, csatos komforthordozóban (mint amilyen pl. az Ergo, Manduca, stb) akár 15 kilós gyermeket is kényelmesen lehet hosszútávon (!!) hordozni.

Nem rossz, ugye? Érdemes kipróbálni és még jobb váltani a kengurukról ;)

Nincsenek megjegyzések: