2012. augusztus 19., vasárnap

Koraszülöttek hordozásáról

Print

Koraszülött és kis súllyal született gyermekek hordozásáról még nem írtam. Fontos erről is írni, mert pár dologra különösen figyelni kell esetükben és sok téves dolog kering szerte az interneten amennyire láttam.
Alapvetően hosszabb cikket erről nem tudok írni, nem ástam bele magam mélyebben a témában, viszont tudok ajánlani cikkeket és egyéb olvasnivalókat helyette -ezek a források olyan jól összefoglalják és leírják a tudnivalókat, hogy különösebben hozzátenni sem lehet tán semmit, teljes, klassz cikkek:
Pár szóban a fenti cikkek alapján:
  • Koraszülöttek hordozására ajánlott hordozóeszközök
    • Keresztsávoly szövésű kötős vagy karikás kendő (pl csikos Didymos kendő vagy csikos Storchenwiege). 
    • A rugalmas kendők (köztük a JPMBB) használata is kerülendő ezeknél a kicsiknél. 
    • A legjobb megoldás egy koraszülött kendő lenne. A koraszülött kendők keskenyebbek a többi kendőnél, így a kicsi test köré kevesebb anyagot kell "tekerni", könnyebb a használatuk és jobb eredménnyel érhető el a megfelelő testtartás, terpesz is a hordozott babánál. (De ez nem ugyanaz mintha egy normál kendőt félbehajtanánk! Az ebben az esetben sem megoldás és nem megfelelő mód a hordozásra!)
    • A legtöbb kendőgyártó készít koraszülött kendőt is, de kis számban és a honlapjukon sem feltétlenül van fent erről információ -érdemes hordozási tanácsadó/tanfolyamvezető segítségét vagy a forgalmazóét kérni. 
    • A megfelelő hordozási testhelyzet eléréséhez pedig mindenképpen fontos a megfelelő kendőkötés használata -érdemes, sőt, nagyon fontos hordozós tanácsadó vagy tanfolyamvezető felkeresése!!! 
  • Mikortól hordozhatom? A hordozás nem ugyanaz mint a kenguru módszer, bár sok elemében hasonlít, de ne keverjük össze. Kenguru módszert -ha ellenindikációja nincs- születésüktől kezdve alkalmazhatunk. A gyermeket a koraszulott.com cikke alapján kb 1500 grammos súly elérésétől lehet hordozni. 

Nincsenek megjegyzések: