2011. április 22., péntek

Érdekesség: Reflexek

Print

Hordozás kapcsán sokszor és sok helyen volt már szó a csecsemők reflexeiről amik bizonyitják, hogy hordozásra születtek az embergyerekek is. Ezek a reflexek nagyon régről maradtak meg: még mikor az ember jobban hasonlitott a majmokhoz kinézetre és életvitelre is. Ekkor ugye fontos volt az utódgondoskodásban az, hogy az utód erősen és ügyesen tudjon az anyára (vagy a csapat más tagjára) kapaszkodni és a hátán maradni. Hiszen ha veszélyhelyzetbe kerültek: hirtelen ragadozó bukkant elő, akkor a csapat minden tagja futásnak eredt és a biztonságot adó fákra másztak: értelemszerűen a nagyon kicsik maguktól sem elég gyorsak sem elég erősek nem lettek volna maguktól ugyanezt tenni, esélyük a túlélésre az volt, ha anyjuk hátába karolva és kapaszkodva fentmaradtak amig (és persze azután is) hogy a biztonságot nyújtó fára futott-mászott. Ez nagyon jól megfigyelhető a majmoknál manapság is (ajánlom az állatkertet, természetfilmeket avagy Jane Goodall könyvét: Az ember árnyékában). Az embergyermeknek két olyan reflexe is van aminél evidens hogy innen maradt vissza -ezek a Moro-reflex -amit mindenki ismer, átkaroló reflexnek is szokták hivni- és a kevésbé ismert Palmar reflex. Ezekről találtam két remek videót a jutúbon amiket megosztanék Veletek, mert nagyon jók (bár számomra kicsit ijesztő ahogy "macerálják" a kicsiket, de azért azok nem sirnak, és látszik az óvatosság is a kisérletet végrehajtónál -azért ha bárki kipróbálná ezeket a reflexeket a videón látható módokon inkább óvatosságra inteném és ha lehet inkább ne próbálja ki)


Ahogy a videón is látszik, a Moro-reflex kiváló akkor is ha a gyermek lecsúszna az anya hátáról: ekkor ez a gyors karoló mozdulat megmentheti a leeséstől. Biztos mindenki ismeri is azt, amikor a kicsi álmában is ha megijed egy hangosabb zajra vagy másra ezt a mozdulatot teszi automatikusan.



Ha szivesen olvasnál még erről a témáról, akkor ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket az Ölbebaba Egyesület honlapján: Babahordozás a tudomány szemszögéből és itt is: Batyu Klán: Hordozásra teremtve

Nincsenek megjegyzések: