2012. április 7., szombat

Maminbaba -2.rész

Print

Avagy a Maminbaba hordozós latin fitnessről újra :) 

2.rész


Mennyire könnyen kapcsolódik be valaki az órádba aki már jó ideje nem mozgott/tornázott igazán?
Azt tapasztalom, hogy első alkalommal mindenki a koreográfiára figyel, hogy mi után mi következik. Igyekeztem nagyon egyszerű, könnyen követhető mozdulatsort összeállítani. Egy-egy számon belül 3-4 mozdulatelem ismétlődik, így nem okoz gondot a követése. Fizikailag sem terheljük túl magunkat, ugyanis eleinte az anyukák többsége csak végiglépegeti a mozdulatsort, később viszont egyre szebben, dinamikusabban és aktívabban csinálják és beleadják a latinos csípőmozgást is. A tükörben látjuk magunkat, így sokkal könnyebb szépen, szabályosan mozogni. Ha energikusan végezzük a gyakorlatokat, akkor minden izmunkat érezzük és persze az is fokozza a hatást, hogy a babánkat is magunkon hordozzuk közben. Ez nem az a fajta mozgás, amitől egy régóta nem tornázott anyukának előre félnie kellene. Itt senki nem hall olyasmit, hogy „még 50-et”, meg „még bírod, bíroooood”. A Maminbaba a szórakoztató anyacsinosító. J

Könnyen veszik ezt a különleges programot (ti az órád) a kicsik?
Igen, nagyon! A kisebbek rendszerint elalszanak közben, ezért az anyukák sokszor úgy időzítenek, hogy majd a Maminbaba alatt alszik a gyermekük. Azok a babák, akikkel rendszeresen jön az anyukájuk, már felismerik a zenéket és csak addig nyűgösködnek, amíg el nem kezdjük a popsirázást. J Az anyaközelség megnyugtatja a babákat, és ők ebből az intenzív mozgásból csak ringatózást éreznek. Minden koreográfiát úgy állítok össze, hogy ne legyen benne olyan mozdulat, amitől rázkódna, vagy csapódna a babák feje, vagy a végtagjaik.

Van esetleg olyan tipusú/temperamentumú/korú gyermek, akinél nehezebb az anyuka helyzete (mert nyugtalanabb lehet a gyermek az órán)?
Nem jellemző. Olyan már volt, hogy a végére nyugtalanabb lett egy baba, mert éhes volt, de anyuka ott rögtön meg tudta szoptatni. Nagyobb gyereknél az is előfordult, hogy a teremben lévő tárgyak jobban érdekelték, és nem akart a hordozóban maradni. Ilyenkor az anyuka lerakta olyan részre, ahol biztonságosan mászhatott és folytatta a tornát baba nélkül. 45 perces egy óra, általában éppen ennyit bírnak a türelmetlenebb babák is.

Mehetnek idősebb -már nem hordozós- tesók is a hordozott tesó mellett?
Igen, lehet hozni nagyobb tesókat. Persze érdemes nekik valami játékot, könyvet hozni, amivel lefoglalják magukat. Van olyan gyerek, aki beáll az anyukájával táncolni, vagy ha több hasonló korú nagytestvér jön, akkor egymással is játszhatnak. A hatalmas tükör rendszerint elbűvöli őket.

Milyen hordozóval célszerű részt venni az órán? Háton, csipőn, elől hordozva is lehet tornázni?
Nincs megkötés a hordozóeszközt illetően. Csak az a fontos, hogy a baba stabilan legyen rögzítve, illetve helyes pozícióban, széles terpesszel „üljön” a hordozóban. Ennél fogva a hagyományos kenguru nem ajánlott, de akinek csak ilyen hordozója van, az is nyugodtan jöhet, mert tudunk kölcsönadni csatos hordozót, vagy mei-tai-t. Elöl és háton hordozott babákkal is lehet tornázni, de a csípőn hordozás nem lenne kényelmes, hiszen a latinos mozgás sajátja a folyamatos - többnyire oldalirányú - csípőmozgás. Ha a baba az egyik csípőn csücsül, az nagyon megterhelné azt az oldalt.

Az interjú első részét itt olvashatjátok, az utolsó, harmadik és egyben befejező részt pedig egy hét múlva...

Nincsenek megjegyzések: