2010. december 17., péntek

Hordozás várandósan

Alapvetően elmondható, hogy csak annyit és azt is óvatosan, amennyit a tested, szervezeted enged!

Ha már hordozod gyermeked és várandós leszel érezni fogod, hogy menni fog-e a hordozás továbbra is, ill mennyire megy majd. Nyílván nem mindegy, hány kilós gyermeket és milyen hosszan hordoznál, no meg eltérőek a fizikumok is, egyszóval az hogy ki mennyit bír.

Érdemes óvatosnak lenned és ha fáradtnak, kellemetlennek érzed a hordozást vagy magad miközben,miután hordozol inkább ne erőltesd! Persze fontos az is, orvosilag mi engedélyezett Neked? Nekem pl azt mondta, mindent csinálhatok ugyanúgy, csak legyek óvatos. De van, akinek többet kell pihennie vagy óvatosabbnak kell lennie (különösen ha már volt vetélése vagy vérzést tapasztal a várandóssága során).

Az is lehet,hogy hordozóeszközt vagy hordozási módot kell váltanod és az is megeshet hogy idővel változik, mi megy és mi nem.

Van, aki az első harmadban egyáltalán nem tud hordozni, aztán a másodiktól már újra megy neki majdnem végig is akár a szülésig! Persze láthatunk külföldi fórumokon 36-40 hetes hordozós anyukákat is.
És lehet, hogy eleinte vagy végig nem lesz kényelmes már háton hordozni, vagy csípőn -akkor inkább ne hordozz úgy: ha háton nem megy de csípőn igen akkor rövidebb távokra így hordozhatod, de ne erőltesd: ne feledd ilyenkor sok pihenésre van szükséged. Lehet, hogy ez lesz az az időszak amikor újra megbarátkozol a babakocsival, de a legfontosabb az, hogy tudj magadra és a pocaklakóra vigyázni!
Mi is kénytelenek voltunk babakocsira váltani, nem bírtam 15 kilós nagylányomat. Sajnáltuk mindketten, de napközben sokat bújtunk össze, hogy az utazás alatti hordozás közelségét pótoljam. Aztán hamar elkezdett egyre többet sétálni a saját lábán és a babakocsit is elhagyhattuk.

Kérdés persze ha úton is a tesó, hogy a nagyobbik gyermek mennyire igényli az ölbe vevést, és azt hogy úgy általában cipeld? Mert lehet, ha bírod és ő igényli, akkor a hordozás akár sűrűsödhet is, ill hosszabbodhat. Persze nem ugyanaz hordozni egyfolytában hosszabban egy gyermeket avagy sok kicsi sokra megy alapon egy folyton le- majd felkéredzkedő rohanó totyogóst. Nagyon figyelj rá, hogy hogyan emeled fel gyermeked: ez vonatkozik természetesen arra is mikor hordozáshoz emeled a hátadra. Ha nem nagyon kicsi a korkülönbség akkor ha csak teheted ne hajolj le és úgy emeld fel, hanem kérd meg gyermeked, hogy ő másszon a hátadra: akár úgy hogy leguggolsz elé, de még jobb, ha ő rááll (ráállítod) egy székre, kanapéra, padra ha útközben vagytok és eléállva veszed hátra. Fontos itt is hogy amíg a magas helyen áll (ami szék, kanapé, stb) vigyázz rá és óvatos legyél. Nálunk az vált be mikor kénytelen voltam hordozni mégis, hogy a gyerek felállt a székre otthon, én eléültem gyorsan és óvatosan és ő átkarolt a karjaival, így amíg elrendeztem a hordozót is nyugodt voltam. Aztán felállva óvatosan bekötöttem/csatoltam azaz teljesen felvettem a hordozóval.

Azt is érdemes figyelembe venni, ha tudsz hordozni, hogy derék- és haskörfogatod nőni fog. Lehet, hogy nem lesz már elég ugyanaz a kendő amit eddig könnyen használtál. Persze ez függ az egyéni súlygyarapodástól és alkattól is, hogy milyen hamar válik láthatóvá a pocakod.

A hordozó pántját, avagy a kendőszárat meg lehet kötni a pocak fölött vagy alatt is, kinek mi kényelmes. Avagy jöhet a várandósok körében kedvelt tibeti csomós befejezés: mikor a mellkason csomózod meg a pántot/kendőszárat, így szabadon hagyva teljesen a hasat, derekad.

És még egy figyelmeztetés: nem ritka az sem hogy olyan fotót látunk ahol várandósan elől hordozzák gyermeküket, de ez nem a legjobb megoldás finoman szólva. Eleve 6-7 kilós súlynál hátra vagy csípőre érdemes tenni a gyermeket hogy ne legyen gond a hordozó személy gátjával, pláne várandósan figyelni és vigyázni kell a terhelésre!

Összegezve az eddigieket: fontos a fokozott óvatosság és fokozatosság! Ne erőltesd ha nem kényelmes, figyelj még jobban magadra, a tested jelzéseire és tarts készenlétben B tervet ha hordozás közben jelezne szervezeted hogy pihenne. (Nyilván könnyű olyan gyermeknél aki már tud maga is sétálni, hiszen akkor ha elfáradsz egyszerűen leteszed, de ha kisebb a leendő nagytestvér, akkor furfangosabbnak kell lenni)

Nézzük most meg az egyes hordozótípusokat egyesével várandósan hordozós szemmel:

Hordozókendő
Legsokoldalúbb, esetleg csak arra figyelj, nehogy egy nagyobb pocaknövekedés után túl rövidnek bizonyuljon az addig megfelelő méretű kendő! Avagy ez áthidalható ha tibeti csomóval fejezed be a kötést.
Esetleg gondot okozhat hosszabb időt igénylő kötéseknél a tovább tartó előrehajolás: ezt kerüld!
Nagy pocival haskötésre (hastartónak) és nagyszerűen beválhat egy kendő: segít megőrizni a helyes testtartást, levesz némi súlyt a hátról-derékról, így hát/derékfájósoknak is ajánlott.

Rugalmas kendő
Ezt általában nem használják várandósan, bár meglehet hamar kopogtat a testvér avagy például Zsömbit (alias JPMBB) rugalmast használsz. Ugyan a rugalmas anyag jobban nyúlik mint egy szövött kendő, de itt is érdemes a hosszra figyelni -bár ez inkább csak a rövid Zsömbiknél okozhat gondot, a rugalmasak úgyis általában 5 m hosszúak.
Elől még rugalmas kendővel se hordozd gyermeked és légy óvatos azon kötéseknél amikor a hasra is kerül kendő (háti dupló avagy függő dupló) hogy ne szorítson a kendő!

Csatos hordozók (SSC)
Elsőre azt gondolná az ember hogy nehezebb ilyen típussal hordozni várandósan hiszen a derékpánt helye fix, nem tudsz tibeti csomózni hiszen csatos, de ha nem okoz gondot a derékpánt helyzete (le is tolhatod a hasad alá ha már nagyobb a pocakod nem fog felcsúszni) akkor hasznos lehet, mert nem kell előre hajolva rendezgetni (kötni) mint más hordozót.
Esetleg az is előfordulhat hogy várandósan esetlenebb leszel: a megváltozott test miatt nehezebb koordinálnod mozgásod és ez gondot okozhat az addig egyszerű kendőzésben pl., ez esetben is segíthet egy csatos amit egyszerűbb használni.
Image and video hosting by TinyPic

Mei tai
A pántokat elég hosszúra hagyják így elég lesz valószínűleg végig, akkor is mikor derékméreted már nagyobb mint volt. Kötheted pocak fölé vagy alá a derékpántot,a vállpántokat szintén, sőt befejezheted mellkascsomóval is a kötést.

Erszény
Függ attól, hogyan gömbölyödsz: lehet,hogy a nem állítható azaz fix méretű erszény idővel szűk lesz számotokra. Ugyanakkor ha a hasad növekszik főleg akkor jó lehet végig is. Kérdés még, mennyire lesz kényelmes számodra a csípőhordozás: van, akit nagyon nyom bárhogy helyezi is a gyermeket. Ne hordozz hosszan csípőn, ez várandósan különösen fontos, és váltogasd az oldalakat!
Erszénnyel történő hátonhordozás még nemvárandósan is elég kényelmetlen, így ezt inkább kerüld el pocakosan és két vállat terhelő hordozóval vidd gyermeked a hátadon.

Karikás kendő
Ugyanaz a nehézsége lehet,mint az erszénynek: amennyiben a csípőhordozás nem a legkényelmesebb számodra várandósan. Ugyanakkor a méret miatt nem kell aggódnod, hiszen a karikások állíthatóak. A csípő- és hátihordozásra is ugyanazok az intelmek vonatkoznak mint az erszénynél.

Fotók várandós hordozásról az egyik külföldi fórumon itt
És kendő pocakkötéshez fotós bejegyzés itt

Ihletadó források:

Nincsenek megjegyzések: