2011. február 8., kedd

Várandós hordozásról szubjektiven

Print
Nemsokára érkezik harmadik gyermekünk, várandósságom vége felé járok és eszembe jutott a blog régebbi várandós bejegyzését látva, milyen butaság lenne nem kipróbálni hordozóimmal a pocakos kötéseket, hordozásokat -már amennyire most megy nekem. Igy előkészitettem a hordozókat, magam, és a gyerekeket és felpróbálgattuk az összes fellelhetőt :) 

Információk a próba-alanyokról:


A hordozó személy:
Alapesetben (nem pocakosan) 460 cm-es kendő elég nekem a keresztezett kötésekhez, 360 cm a batyuhoz, bár a 410 cm kényelmesebb (kivéve Ellevill kendőnél mert abból a 370 cm-es bőven elég nagykabátra is), ruhaméretem várandósan 44-es kb, nem várandósan 40/42-es volt. A fotók készültekor kb 38 hetes várandós vagyok, harmadik bébivel. Pocakkörfogat 115 cm. (magasságot és súlyt és egyéb terhelő adatokat magamról nem irok :p) (Megjegyzés: pár fotó nem sikerült jól, igy azokat a 39. héten ismételtem -ezek a piros pólósak)

A hordozottak: 
Kisebbik gyermek majdnem 3 éves (kb 32 hós) és 16 kilós, kb 98 cm magas.
A nagyobbik majdnem 5 éves (kb 4 éves 9 hós) és 17 kilós, kb 110 cm magas.

Tapasztalatok 


FIGYELEM! Erősen szubjektiv tartalom következik! 
Ez azt jelenti, hogy nekem, nekünk igy váltak be az adott hordozók és hordozások, kötések. Fizikai korlátok miatt csak rövid távon próbáltam ezeket, de határozottan volt ami ennyi idő alatt is nagyon kényelmetlen avagy éppenhogy olyan jól "passzolós", jó érzés volt. Mindenesetre mások vagyunk, más várandósoknak mások lehetnek a tapasztalatai: felhivnám a figyelmet, hogy nekem 16 kilós kisebbik lányomat nem-várandósan is nehéz volt hosszabb távon hordozni, ehhez hozzájött, hogy a derekammal gondjaim adódtak a várandósság során, igy eleinte hosszabb távon, később már rövid távon sem vállalkoztam hordozásra a saját és a pocaklakó egészségének érdekében. Most is csak pár percre próbáltuk ki a hordozókat, több nem ment volna sajnos. Igy is egymás után, rövid idő alatt próbáltuk végig a hordozókat amiben ki is fáradtam. Hosszabb távon, nagyobb séta alkalmával talán más lett volna a tapasztalatom, mint igy, de úgy vélem, a legtöbb hordozásról/hordozóról ilyen rövid próbaidő alatt is azt könnyű eldönteni, hogy érdemes lenne-e hosszabb sétára vállalkozni vele.  

Kendő
 • alany: kisebbik lány
 • hordozó: 370 cm-es Ellevill Zara kendő
 • kötés: batyu
Sokáig ezt használtam várandós hordozásként, bevált: elég gyors, könnyű levenni is, viszonylag rövid kendő is elég, igy nem foglal sok helyet mikor már nem a hátamon van a gyerek a kendőben. 370-es Zara kendő épphogy elég volt.Rugalmas kendő

 • alany: kisebbik lány
 • hordozó: JePorteMonBebe hosszú rugalmas kendő (kb 5 m-es)
 • kötés: háti keresztezett kötés mellkascsomóval (BWCC)
Ezt volt a legnagyobb élmény kipróbálni! Be kell valljam előitéletes vagyok (voltam): rugalmas kendőből ez az első, amit próbáltam valaha is: lévén második lányomat hordoztam kb 4 hós korától a rugalmas kendőzés kimaradt számunkra és mire bejött hazánkba a JPMBB rugalmas ami 13 kilós súlyhatárig jó, na akkor is már nehezebb volt a hordozandó alanyom, igy nem próbáltuk (egy rövid kisérletet leszámitva mikor is nem sikerült jól megkötnöm, nem is hagyta a lány és rögtön le is vettem).
Most is csak a teljesség igénye miatt próbáltam fel óvatosan (lévén a gyermek már 16 kilós) és tudom, ezt másként kell kötni mint a szövötteket, plusz várandósan ügyetlenebb is vagyok, előrehajolni se megy úgy, igy nagyjából teljes kudarcra voltam felkészülve.
De nem!
Ahogy néztem, éreztem, jó lett a kötés és az a cuppanós érzés ahogy a hátamon volt! Hű, ha ezt tudom, inkább ezzel próbálkoztam volna a várandósságom elején mint a sima szövöttel, mert ez sokkal, de sokkal kényelmesebb volt mint azzal. 
Valóban éreztem ezt a második bőr érzést amit sokan irtak már a "zsömbi" kendőről (alias JPMBB) és ezáltal jól "tapadt" rám a gyerek és kényelmes is volt. Nem tudom, milyen érzés lett volna egy séta közben, de igy itthon röviden próbálva ennél volt az az érzésem, hogy jó lenne még ha maradna a hátamon a gyerek ebben a kendőben :) 
Mei tai

 • alany: kisebbik lány
 • hordozó: kisebb gyermekekhez való Tündérputtony mei tai (vászon)
Alapvetően ez egy kisebb gyerekeknek való mt, nem akkora nagy totyogóknak mint akár kisebbik (leendő középső) lányom. Én sem vagyok túl nagy mt kedvelő, igy ezt nem próbáltam sokat sem sokszor, de nem volt vészes és elég sokoldalúan lehet megkötni a pántokat és elég gyorsan. Ha nem lenne kéznél vmelyik kedveltebb hordozóm (azaz kendő pl) akkor ez is jó lenne. Amolyan közepes kategória.
Csatos

 • alany: kisebbik lány
 • hordozó: Buba SSC 
Mikor a kendőzős előrehajolás is sok lett és nem birtam (vérnyomásom is sokat volt alacsony az is rátett egy lapáttal) akkor próbáltam ki csatosat. Elsősorban Apának kerestem hordozót, de döbbentem tapasztaltam hogy pocakra is használható, sőt! Nagyon bejött, bár a csatosok között vannak viszonylag a legnagyobb különbségek: volt amelyik nem volt kényelmes 2 perces próba alatt sem és volt amit megvéve sokat használtam :) Pláne mert a kedves készitő külön pocaktámaszt is varrt hozzá (az a párnás rész az elején a derék pántnak amivel nagyon puha érzés és egyáltalán nem zavarta a hasamat) Szóval a kendő után ez vált le legjobban, sőt mondhatom jobban is, lévén gyorsabban fel tudtam venni mert nem kellett annyit előre hajolnom mig beállitom és ezáltal nekem a leghasználhatóbb hordozó volt pocakosan.Erszény

 • alany: kisebbik lány
 • hordozó: Babaközelbenes babaerszény
Mikor még egyáltalán nem domborodott a pocim jó volt, bár mértékkel, mivel ekkor is elég érzékeny volt nemcsak a hasam de oldalt is, igy a félvállas avagy oldalhordozók nem váltak be, nem is használtam sokat, eleinte próbálkoztam vele, de hamar váltottam -pedig azt hittem egy batyut nem tudok úgy megkötni hogy ne zavarja a pocimat, de mégis sokkal jobb volt mint ez avagy a karikás.Karikás kendő

 • alany: nagyobbik lány
 • hordozó: sk varrt ráncolt vállmegoldású Nandu kendőből készitett karikás kendő, kb 160-180 cm hosszú kendőből varrt
Ugyanazt tapasztaltam vele mint az erszénnyel: hiába tudtam beállitani mégsem volt kényelmesebb annál.Podegi

 • alany: kisebbik lány
 • hordozó: Belin alkotta keskeny podegi
Alapvetően nagyon szeretem ezt a hordozót, várandósan mégsem vált be, nem is használtam. 


és Széles podegi

 • alany: kisebbik lány
 • hordozó: sk varrt, kord anyagból készitett széles podegi
Ez egy demo darab, én varrtam kord anyagból és inkább bemutatóra szolgál, de éppen ezért akartam itthon óvatosan kipróbálni milyen lenne ilyesmiben hordozni pocakosan. Erősen csipőre-derékra terhel, nem volt kényelmes.Beibei

 • alany: kisebbik lány
 • hordozó: Mybeibei
Ugyanolyasmi mint a podegi, ezért halasztottam használatát a pocakmentes időkre.Hmong

 • alany: nagyobbik lány
 • hordozó: Olga Kittler hmong
Ez pláne olyan mint egy podegi, plusz a pántjai nagyon vékonyak, igy eleve elég kényelmetlen, rövid időre való hordozó, pocakosan még kényelmetlenebbnek tűnt, bár a tibeti csomós megoldás egész jó volt a többi verzióhoz képest.Onbuhimo

 • alany: kisebbik lány
 • hordozó: Encsi alkotta kendős onbuhimo (a kendő Nandu kendő)

Előrebocsátom, hogy az onbuhimo a tőlem legtávolabb álló hordozóeszköz: igazából sosem tudtam megbarátkozni vele igazán, pedig jó darab, de számomra nem kényelmes annyira mint más hordozó (pl a nagyon hasonló mei tai vagy podegi).
Ezt volt a legnehezebb felkötni.
Igaz, ezt próbáltam utoljára, fáradtabb is voltam, de ezzel kellett a leghosszabban előre hajolnom: mig a karikákba befűztem a vállpántokat az nagyon hosszú időnek tűnt számomra... Pedig direkt nem teritgettem a vállpántokat, amivel szebb és valószinűleg kényelmesebb lett volna a kötés, de hosszabb időt vett volna igénybe. Viszont tudom magamról, hogy a várandósság elejétől nem jó előre hajolnom hordozó-kötés közben.Összességében
úgy érzem, azok a kötések és hordozók voltak kényelmetlenebbek amik derékra terheltek jobban: de ez nem is csoda, lévén mint irtam fentebb derék-problémám van jelenleg. Simán lehet, olyan várandósnak akinek nincs ilyen jellegű gondja, teljesen más hordozók lennének kényelmesek.
Kedvenceim a podegi, beibei, de ezek most nem váltak be igazán: ugyan gyorsan megköthetők és viszonylag változatosak is, de hosszabb távra tuti nem választanám (azaz rövid sétára sem).
Ami nagyon bejött: csatos és a rugalmas kendő (JPMBB), mérsékeltebben a szövött kendő is -nem volt rossz, de az első két emlitett jobb volt sokkal.
Csatos nagy előnye, hogy gyorsan felvehető, alig kell előre hajolni és az örökmozgó, hol le- hol vissza a hátra kéredzkedő gyerekkel elég praktikus: mikor még tudtam kint is hordozni házon kivül csak csatosoztunk. Eleinte kendőztem: batyu pocak fölött megkötve, de mikor lement a hátamról és amint leért a lába a földre elrohant a gyerek, én meg rohantam utána amennyire várandósan ez megy és kezemben próbáltam nem balesetveszélyesen vinni a kendőt -mert összehajtani lévén a gyerek elszaladt- nem volt időm, akkor jöttem rá, mennyire jó hogy a csatosoknál nincs lelógó szár/pánt, és amint leveszem a gyereket úgy tudok utánarohanni hogy közben a hordozót nem kell fognom: mindkét kezem szabad marad! Szóval ez nem várandósan is előny, plusz a csatosok előzetes várakozásommal ellentétben nagyon kényelmesek a pocak alatti derékpántjukkal! Béleltek is, csak arra érdemes figyelni, hogy elég hosszú legyen a pánt -de ez is a testesebb várandósoknál fontos szempont, amúgy épp elég hosszú a derékpánt eleve.
Félvállasok (erszény, karikás kendő) elég kényelmetlenek: de ez nem is csoda, útban van a nagy has! Itt azt "kaptam", amire számitottam. Mig eleinte, az első hetekben jobb volt oldalt vinni a gyereket, de amint növekedni kezdett a hasam (ami lévén harmadik terhesség hamar kezdődött) úgy lett nagyon kényelmetlen.
Hmong egy "hanyagoltabb" hordozóm, bár nagyobbik lányom kedvence, mert ez volt az első hordozóm és ebben őt vittem, mig a kicsit a babakocsiban toltam, igy magáénak érzi a többivel ellentétben amikben húgát hordoztam. Meglepően kényelmes volt: ha úgy alakulna simán vinném ezt magammal amiatt mert nagyon kicsire összehajtható, lányaim már önjárók, de biztos ami biztos alapon ha úgy adódnak betenném a táskámba. Vészhelyzetben nem lenne gond röviden ebben vinni pocakosan a lurkót. Sőt, ez tibeti befejezéssel volt jó.
Mei tai-om kis gyermekhez való, férjem vitte benne múltkor a 16 kilós lányt és bizony vágta a pánt, de nem is neki vettük ezt a hordozót, hanem már a kicsire gondolva. Szóval ez erősen befolyásolhatta a próbát, amúgy alapvetően nem volt rossz a mei tai-ozás, de kiemelkedően kényelmes sem. Alapvetően is jobban szeretek másféle hordozókat a mei tai-nál (podegi, kendő, stb) igy ez is befolyásolhatta, tény, hogy ezt is elég sokszinűen lehet használni pocakkal is: variálható mind a 4 pánt helyzete (persze párosan): derékpánt pocak fölé, alá, vállpántok szintúgy... Amúgy ez is nagyobb gyerek-barát hordozó: ha nagyon muszáj a gyerek után futni amint letettük a hordozóból akkor is csak a két vállpántot húzzuk magunk után a földön, ami jobb arány mint a kendőnél. (Bár persze lehet van akinek a kendőt menet közben a derekára tekerni és simán megcsomózni könnyebb és gyorsan megy, nekem nem).

És plusz érdekesség:
Pocakkötések -a pocak tartására


Kendő: Girasol Sitrus, 510 cm hosszú kendő 


Pocakkötés 
Elég kényelmes volt.
Alapvető célja a pocak tehermentesitése, tartása.
Nem rossz, bár a terhesség korábbi szakaszában kényelmesebb volt, mikor akkoriban próbáltam

Kipróbáltam ezt a pocakkötést is.
Hosszú Girasol kendőm nekem ehhez bizony rövid volt :(. Csak pocak fölött tudtam megkötni és nem is éreztem kényelmesnek, húzta a hátam, de egy hosszabb kendővel lehet ez nem lett volna, mindenesetre a melleken szétteritett kendő sem volt jó érzés és rossz belegondolni hogy ehhez 8-as méretű kendőre lenne szükségem...

Nincsenek megjegyzések: