2009. április 29., szerda

Mei tai, avagy a kötözős kenguru


(kattints rá, nagyobb lesz a rajz)



A mei tai-ról

Jártatok már úgy, hogy a megvett kenguru mégsem bizonyult jónak mert nem tudtátok kellő méretre állítani? No én sokszor. És eszembe is jutott hogy legszívesebben levágtam volna a csatot és megcsomóztam volna a pántokat. Hát van ilyen eleve, mert ez egy régi megoldás hiszen elődeink nem használtak csatokat ;-)

Bővebben

  • A mei tai egy kínai eredetű babahordozó eszköz.
  • Rövidítve mt, másik neve kötős avagy kötözős kenguru.
  • Alakját tekintve egy nagyjából téglalap alakú ún. body (ami magyarul négyzetes test) részhez (nagyjából a csücskeihez) kapcsolódik 4 db hosszú pánt.
  • A body alakja márkánként különbözik, összességében egyre íveltebbek a fazonok.
  • Alapvetően egy négyzetes testből és 4 pántból áll ( 2 derékpánt és 2 vállpánt)
  • pántok anyaga semmilyen mértékben sem tartalmaz elasztánt, azaz nagyon fontos, hogy ne csússzon, nyúljon az anyag, továbbá hogy be legyen avatva mire eladásra kerül.
  • A pántok anyaga sávolyszövet (angolul twill) avagy vászon (angolul canvas). Ez utóbbi anyag fakulhat használat során, de ez csak esztétikai jelenség, a minősége megfelelő így marad így is. Egyes kord anyagok is megfelelőek. 
  • derékpántok lehetnek béleltek, de ez nem elengedhetetlenül fontos, esetleg 10-12 kg-os súlyú vagy ennél nehezebb gyermek hordozásakor számíthat a derékpántok béleltsége. A Kozy mei tai-ok derékpántja pl. nem bélelt, de varrásuk ívelt a bodyhoz és ezek is megfelelő mei tai-ok, kényelmesek is.
  • A kendőpántos mei tai-ok általában maximum 10 kg-os gyermek hordfozásához ajánlottak: nem azért mert nem bírnának többet el, hanem mert ekkora súlytól kényelmetlenné válik használatuk.
  • Vállpánt hossza 2 méter kb, lehet hosszabb is
  • A vállpánt lehet bélelt vagy széles kendős anyagú (de ez részben nehezítheti a szabad karmozgást)
  • négyzetes test (body) minimum 2 rétegű.
  • A 2 réteg között lehet puhítás is, vagy lehet 3 rétegű is, de a 2 réteg minimum azért fontos, hogy megfelelő tartása legyen a bodynak.
  • Van olyan mei tai is, amit "panelesnek" hívnak, mert olyan mintha egy keretben lenne benne egy másmilyen anyag (pl solarveil mei tai-ok avagy a Babyhawk mei tai)
  • Lehet benne elől és háton, esetleg csípőn is hordozni (megkötni nem bonyolult csípőhordozáshoz sem, de kényelemben alulmarad más csípőhordozókkal szemben, a mt fő profilja a hátonhordozás, és az előlhordozás)
  • Kb 4-5 hónapos korától tehetjük bele a gyermeket, nem ajánlott újszülöttkortól használni, noha sok gyártó írja is hogy a legkisebbeket is bele lehet tenni, akár úgy is, hogy a lábukat nem térdhajlatban támasztja alá a body rész ill a pántrész. Ezt mégsem tanácsolják hordozási tanácsadók, sokkal inkább azt mondják, akkortól használjuk mikor a gyermek belenőtt: terpesze kellően széles a bodyhoz (amin ha nagyon kell lehet kicsit szűkíteni ráncolással, de így is 4-5 hós kortól ajánlják)
  • Felső súlyhatára egyes márkáknál ugyan van (pl. 15 kg -és ezt figyelembe kell venni) de alapjában véve addig lehet mt-ben háton hordozni amíg a hordozó elbírja a hordozottat (vagyis olyan mt-ben aminek nincs felső súlyhatára, abban olyan 20 kg-ig kb).
  • Sokkal több információt olvashatunk mei tai-okról a téma szakértőjének blogjából (Kamcsatka Orsi Hugipakk blogja) Itt van szó a hordozásról, hordozókról, mei taiokról, kozyról (és sok minden másról). Érdemes olvasgatni.És Orsi cikke az Ölbebaba honlapján a mei tai-okról
Videók használatához:
    Mei tai tárolása, összehajtogatása
    A hordozók tárolása cimű bejegyzésben már linkeltem egy helyet, ahol fotókkal illusztrálják, hogyan érdemes összehajtogatni a mt-t, de most készitettem saját képsort is -hála Enikőnek, aki köclsönadta mt-ját, köszönjük!
    (A kép klikkre nő)
    A hajtogatásról:

    • A fenti montázson kétféle verzió látható a két sorban: elsőben a derékpántok felhajtogatásával kezdünk, másodikban a vállpántokkal. 
    • A lényeg mindkettőnél ugyanaz: először a felső két vagy alsó két (váll- vagy derék-) pántot tekerjük fel, rá a bodyra, majd a bodyt tekerjük fel és végül jön a maradék két pánt amivel körbetekerjük a feltekert bodyt. Legvégén a pántot betűrjük, igy nem fog szétjönni könnyen az összehajtott mt-nk.
    • A mt-"csomag" igy feltekerten kicsi lesz, bár a sorrendtől függően változik a nagysága -ez a fotón is látszik.

    A mei tai használata 

    -a kezdőkötés avagy hogyan vegyük fel és kössük a derékpántokat?

    Fotók innen: TBW

    Kétféle lehtőség van: a sima, kötényszerű kötés és a visszahajtott verzió. Lássuk fotókon mindkettőt:

    Kötény:


    És a visszahajtott


    És egy videó tipp arról, hogyan kerüljön hátunkra a gyermek mei tai-jal

    Mt hátraforgatása 

    2 megjegyzés:

    Családanyu Viki írta...

    Móni kérdezte megjegyzésben, "hogyan lehet az oldalra felkerülni?"
    (elnézést Móni, azért nem tettem közzé a megjegyzésedet mert benne volt az oldalad linkje amit nem tudok törölni viszont igy erősen reklám lenne, emiatt idézem csak kérdésed)

    Móni! A hordozók blog igyekszik mérvadó információkat közölni a hordozásról minden szempontból, tehát különös tekintettel a hordozóeszközökre. Mivel mindegyik piacon lévő hordozót nem áll módunkban kipróbálni, igy egy megbizható közösség (és ezen belül is főleg a hordozási tanácsadók, hordozókendő tanfolyamvezetők) véleményére hagyatkozunk az általunk nem próbált márkák, hordozók tekintetében. Ez a megbizható közösség pedig főleg a hazai tanfolyamvezetők, továbbá a Mamami Fórumozók, és harmadsorban a külföldi hordozós fórumok regisztrált tagjai (NaturalMamas és TheBabyWearer -őket főleg az itthon még nem hozzáférhető márkák tekintetében tartjuk mérvadónak).
    Amennyiben megjelenik egy új márka a piacon, akkor kénytelen vagyok megvárni mig megbizható információkat kapok róla. Nem rosszindulatból sem rosszat feltételezve szükséges ez, csupán lévén nem ismerhetek minden készitőt kénytelen vagyok megvárni mig páran megirják, mi a tapasztalatuk az adott márkáról.
    Igazság szerint szivesen feltüntetnék több márkát is a blogon, de szerencsére túl sok van: ez jó mert nagy a választék Magyarországon is, de rossz mert nem szeretnék olyan márkákról irni amik nem megfelelőek. Ezért a piaci kinálatnak csak egy szelete tükröződik a blogon, de igyekszem bőviteni amint több információhoz jutok.

    Családanyu Viki írta...

    Még hozzáfűzném a fentihez, hogy számos otthon varró anyuka készit nagyszerű mei tai-okat, ezeket tervbe vettem már rég, hogy a blogon külön bemutatom, mivel a mei tai-os bejegyzés felsorolásában nem szerepelnek, de ez eddig időhiány miatt elnapolódott.